Kokos-butternut squash stoofpot

Kokos-butternut squash stoofpot
Voorbereiding
1 uur
Kooktijd
1 uur
Totaal
2 uur
 

Dit recept dateert van 2008 op onze website. We maken het elk jaar wel een of twee keer. Omdat het zo verdraaid lekker is. In feite maak je helemaal zelf de currysmaak door de individuele ingrediënten toe gebruiken.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: India
Voor: 4 personen
Auteur: BBC Food (Andy Worrall Thompson)
Ingredienten
  • 4 gedroogde Spaanse pepers;
  • 6 lenteuien grof gehakt;
  • 2 theel gehakte knoflook;
  • 2 stengels citroengras buitenste bladen wegnemen en hakken of citroensap;
  • 1,5 eetl arachideolie;
  • 2 theel gemalen koriander;
  • 0,5 theel koenjit = kurkuma;
  • 1 theel paprikapoeder;
  • 290 ml kokosmelk uit blik, ongezoet;
  • 150 ml groentebouillon heet;
  • 750 gr butternut squash geschild, ontzaad, in ca. 5 cm dikke stukken;
  • 2 kardemompeulen gekneusd;
  • 1 kaneelstok;
  • 1 rode paprika ontzaad en in dunne reepjes gesneden; zout;
  • 1,5 eetl sojasaus;
  • 1,5 theel bruine suiker;
  • 1 theel citroensap;
  • 2 eetl verse korianderblaadjes grof gehakt
Bereiding
  1. Ontzaad de pepers, snijd ze in stukjes, laat ze 10 minuten weken in warm water en uit laten lekken.
  2. Vermaal de peper, lenteui, knoflook en citroengras tot een pasta. Neem een vijzel of een keukenmachine. Voeg, indien nodig, wat olie toe.
  3. Verhit 1,5 eetlepel olie in een zware sauspan op middelhoog vuur. Voeg de pasta toe. Roerbak tot het begint te geuren en het niet meer rauw is. Voeg de korianderpoeder, koenjit, paprikapoeder toe en roer gedurende een minuut.
  4. Doe de kokosmelk erbij en sudder gedurende een minuut of vijf.
  5. Roer de hete bouillon erdoor en breng het weer aan de kook. Doe de pompoen, de paprikareepjes, kardemompeulen en kaneelstok erbij. Voeg naar smaak zout toe.
  6. Laat het geheel een minuut of twintig zachtjes koken, tot de pompoenstukken gaar zijn. Roer dan de sojasaus, suiker en citroensap erdoor.
  7. Nog twee minuten op het vuur en dan opdienen met de verse korianderblaadjes erover.
Opmerkingen
  1. Als het te nat is, roer er dan wat maïzena door (volgens BBC Food).
  2. Makkelijk te maken als u alles in huis hebt. En perfect als u zich aan de aangegeven hoeveelheden houdt.
  3. Serveer met rijst.

18 mei 2008
Al weken en met enige regelmaat zegt Marijke dat de we butternut pompoen die in de fruitschaal op de keukentafel ligt, moeten opeten. Ja, Marijke, eerst [dit] en dan [dat].
Maar vandaag is het ding eindelijk voor deze stoofpot gebruikt. De verse koriander heb ik in de kruidentuin.
En het was goddelijk!

Plaats een reactie

Waardering