Preisoep met yoghurt

Uit: Moro
50 gr. boter; 3 eetl. olijfolie; 4 middelgrote preien, in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes gesneden; 1 theel. Turkse paprikavlokken of paprikapoeder; 1 volle theel. gedroogde munt; 1 ei; ½ eetl. bloem; 350 gr. Griekse yoghurt; ½ l water of kippenbouillon; gekarameliseerde boter; peper & zout

Zet een grote steelpan op matig vuur en doe de boter en de olie erin. Als de boter begint te schuimen, de prei erdoor roeren. Voeg na 10 minuten de paprikavlokken/-poeder en gedroogde munt toe. Kook de prei, onder af en toe roeren, nog 20 a 30 minuten tot ze zoet is. Neem de pan van het vuur.
Klop in een grote kom het ei met meel tot een gladde massa. Dit is het bindmiddel voor de yoghurt. Roer die er dus door en verdun het geheel met de bouillon of het water. Giet dat over de prei en zet de pan weer op het vuur. Laat de soep, onder af en toe roeren, langzaam heet worden. Niet laten koken! Neem de pan van het vuur voordat de soep begint te borrelen.
De soep moet een gladde, zijdeachtige structuur hebben, zoals koffieroom. Op smaak brengen met peper en zout en serveer metgekarameliseerde boter erop.

27 mei 2007
Gemaakt voor Peter en Annelies. Zij had er moeite mee. Het was wat zurig. Ja, dat is yoghurt, Annelies. Als je het zuur eraf haalt, kan je net zo goed room o.i.d. nemen. Zuid-Mediterraan is Noord-Afrikaans is anders. Is geen Toscaans.

Een week eerder voor Willem en Petra (en Pelle, Jolien, Marijke en ik) gemaakt. Die vonden het lekker. Toen had ik geen gedroogde munt en had ik een klein beetje verse erdoor gedaan. Nu was het munteriger.

OPMERKINGEN
Nou vooruit: voor de Hollandse mond een heel klein scheutje kookroom erbij om het te verzachten. Maar ik ben in principe tegen.

Plaats een reactie