Procureur met abrikozen in biersaus

Bron: chefkoch.de
200 gr gedroogde, niet-gezwavelde abrikozen; 2 à 3 pijpjes pils; 800 gr procureur, in blokken van 3 à 4 cm gesneden; 2 eetl olijfolie; 1 grote ui, gesnipperd; 100 gr gerookt spekblokjes of -reepjes; 1 eetl Hongaarse paprikapoeder; 500 gr wortelen, in niet te dunne schijven; 1-2 theel tijm; peper & zout

Procureur is het vlees van de varkensnek.

Procureur met abrikozen in biersaus [2].jpg

Daags ervoor of pakweg 10 uur tevoren de gedroogde abrikozen in bier (2 flesjes) weken.

Doe de olie in een ruime stevige pan (kasserol) en braad de stukken procureur in porties aan. Bestrooi met peper en zout. In een pannetje ernaast bakt u de spekjes al wat uit. Doe de gesnipperde ui bij de procureur. Schep om. Hevel de spekjes over naar de pan met de procureur en maak het bakvet (van de spekjes) los met wat water. Doe dat ook in de pan met het vlees.
Laat een half uur stoven met het deksel op de pan.
Procureur met abrikozen in biersaus [5].jpgDan de wortels erbij, de paprikapoeder en het tijm. En het bier van de abrikozen – de abrikozen zelf komen iets later. Desgewenst een derde flesje bier toevoegen.
Stoof nog een kwartier.
Doe de abrikozen erbij. En stoof nog een kwartier. Op smaak brengen met peper en zout.

21 november 2013
En dan heb je 1,7 kg procureur van Jet twee dagen geleden uit de vriezer gehaald voor een illuster gezelschap dat zou komen eten. Zou komen, want ik had het afgezegd o.a. omdat ik een behoorlijk zeer rechter onderbeen heb dat eerst heel erg dik en inmiddels flink blauw is. De pijn maakte me chagrijnig. Maar goed, het vlees moest dus wel worden omgezet in iets eetbaars.
En het smaakt puik! Niet zo vreemd. Jet was de zus van Janneke. Ze was een bonte bentheimer die bovendien vrij rondliep. Dus mooi vlees en ook zeer fraai dooraderd. Het leverde mooie zachte "goulash" brokken op.

OPMERKINGEN
Ik heb het oorspronkelijke recept in deze beschrijving iets aangepast. De hoeveelheid bier is minder, net als de hoeveelheid abrikozen. De wortels verdubbeld. Groenten!

Plaats een reactie