Procureur met abrikozen in biersaus

Procureur met abrikozen in biersaus

Heerlijke stoof van varkensnek (procureur) in bier en met abrikozen en wortel.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Duits
Auteur: chefkoch.de
Ingredienten
 • 800 gr procureur in stevige brokken van 3 à 4 cm
 • 100 gr gerookt spekblokjes of -reepjes
 • 500 gr wortelen, in niet te dunne schijven
 • 200 gr gedroogde, niet-gezwavelde abrikozen
 • 2 à 3 flesjes pils
 • 2 eetl olijfolie (of arachideolie)
 • 1 st fikse ui, gesnipperd
 • 1 eetl Hongaars paprikapoeder
 • 1 à 2 theel tijm
 • peper uit de molen en zout
Bereiding
 1. Daags ervoor of pakweg 10 uur tevoren de gedroogde abrikozen in bier (2 flesjes) weken.

 2. Doe de olie in een ruime stevige pan (kasserol) en braad de stukken procureur in porties aan. Bestrooi met peper en zout.

 3. In een (koeken)pannetje ernaast bak je de spekjes al wat uit.

 4. Doe de gesnipperde ui bij de procureur. Schep om.

 5. Hevel de spekjes over naar de pan met de procureur en maak het bakvet (van de spekjes) los met wat water. Doe dat ook in de pan met het vlees.

 6. Laat een half uur stoven met het deksel op de pan.

 7. Dan de wortels erbij, de paprikapoeder en het tijm. En het bier van de abrikozen – de abrikozen zelf komen iets later. Desgewenst een derde flesje bier toevoegen. Stoof nog een kwartier.

 8. Doe de abrikozen erbij. En stoof nog een kwartier. Op smaak brengen met peper en zout.

Opmerkingen

Het oorspronkelijke recept is iets aangepast. De hoeveelheid bier is minder, net als de hoeveelheid abrikozen. De wortels verdubbeld. Groenten!

21 november 2013
En dan heb je 1,7 kg procureur van Jet twee dagen geleden uit de vriezer gehaald voor een illuster gezelschap dat zou komen eten. Zou komen, want ik had het afgezegd o.a. omdat ik een behoorlijk zeer rechter onderbeen heb dat eerst heel erg dik en inmiddels flink blauw is. De pijn maakte me chagrijnig. Maar goed, het vlees moest dus wel worden omgezet in iets eetbaars.
En het smaakt puik! Niet zo vreemd. Jet was de zus van Janneke. Ze was een bonte bentheimer die bovendien vrij rondliep. Dus mooi vlees en ook zeer fraai dooraderd. Het leverde mooie zachte “goulash” brokken op.

13 april 2023
Dan lijkt het alsof dit gerecht een dikke negen jaar niet meer is gemaakt. Zou zomaar kunnen. Met het oog op de slacht van Pierre moeten we wat ruimte maken in de vriezers. Wij hadden drie fikse stukken vlees met de tekst ‘procureur’ – tezamen goed voor 4315 gram. Kortom, een goede 5 x het recept. Dus ja, 1 kg abrikozen, 2,5 kg wortelen, enzovoorts. Geen tien flesjes bier, maar acht. We delen het met onze erfgenoten (lees: invriezen).
Het vlees voor deze stoof zou wel eens (deels) van Janneke kunnen zijn. Zij is vorig jaar geslacht, ze was ruim dertien en kwam ‘s ochtends al strammetjes op gang. We hebben haar een voltooid leven gegund.

Plaats een reactie

Waardering