Fritto Mallorquin

Stoofpot met lams- of schapenlever op Mallorcaanse wijze
Voorbereiding
22 min
Kooktijd
30 min
 

Zeer smakelijk gerecht met lever, gefrituurde blokjes aardappel, venkel, paprika of Spaanse peper, ui en behoorlijk wat knoflook. (Kan ook nog met hart en long.)

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Voor: 4 Personen
Auteur: diverse bronnen
Ingredienten
  • 1 kg schapen- of lamslever, in stevige brokken
  • 500 gr vastkokende aardappel, in blokjes van ca 1 cm x 1 cm
  • 1 st witte ui, in dunne plakjes
  • 6-8 tenen knoflook, in dunne plakjes (groten tenen 6)
  • 1 st paprika in blokjes of
  • 1 st Spaanse peper, klein gesneden
  • 1 bosje bieslook, fijngensneden
  • 1 st venkelknol, in dunne plakken en nog eens doorgesneden
  • 2 st laurierblad
  • 1 theel gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera, dulce)
  • pietsie (zee)zout
  • pietsie witte peper (als geen Spaanse peper is gebruikt)
  • fikse hoeveelheid olijfolie of arachideolie
Bereiding
  1. Verhit een laag olie in een stevige pan. Bak/frituur hierin de blokjes aardappel. Als ze bruinen, eruit scheppen en apart zetten.

  2. Bak nu in dezelfde olie de brokken lever, tot ze rondom bruinen. Schep ook deze eruit en zet apart. (Zie opmerking,)

  3. Giet eventueel wat olie af, anders wordt het straks een heel vette hap.

  4. Doe de ui, knoflook, venkel, laurierbladen en Spaanse peper of paprika in dezelfde pan, doe er wat zout bij, ook de paprikapoeder en roerbak het tot de venkel gaart. (Eventueel een scheutje water erbij.)

  5. Doe de brokken lever erbij (zie opmerking). Schep om, laat een paar minuten garen.

  6. Tenslotte de aardappelblokjes erdoor. Vuur uit en opscheppen!

  7. Strooi er wat fijngesneden/gehakte bieslook over.

Opmerkingen

Voor wat betreft de lever is het altijd een beetje mikken. Sommigen willen de binnenkant rosé, anderen door en door gebakken. Lang aanbakken, in de olie, zodat de brokken rondom mooi bruin zijn,  betekent zeer waarschijnlijk dat de lever eigenlijk meteen al okay is. Dan erbij doen en niet meer doorgaan met stoven. Eventueel een blok doorsnijden om te zien hoe gaar het is.

9 april 2023
Frito mallorquin is (dus) een gerecht van Mallorca, waarin in principe hart, longen en lever (het vijfde kwartier, zoals dat in slachttermen heet) wordt verwerkt. Wij hebben schapenlever. En ook harten, maar die waren niet uit de vriezer gehaald. Dus deze uitstekende schotel alleen met lever bereid. Mrs M houdt van lever als dat nog wat roze van binnen is, dat was nu niet het geval, maar desalniettemin vond ze het smakelijk.

Plaats een reactie

Waardering