Quiche van raket en prei


Uit: Het Grote Vegetarische Kookboek
150 gr. rucola (raket, raketsla), gewassen en stelen verwijderd; 175 gr. bloem; 125 gr. boter, in vlokken; 1 -2 eetl. water; 1 eetl. olie; 1 grote prei, alleen het wit en in dunne ringen; 2 teentjes knoflook, geperst; 2 eieren; 1,25 dl. room; 1,25 dl. melk; peper & zout; geraspte Parmezaanse kaas

Zeef de bloem in een kom. Wrijf met de vingertoppen de vlokken boter erdoor; het mengsel moet fijn kruimelig zijn. Voeg het water toe en meng het tot een zacht deeg. Leg het op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het in 10 seconden glad. Wikkel het in folie of plastic en leg het 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 210o C.
Vet de quichevorm in met boter. Rol het deeg tussen twee vellen huishoudfolie uit om de bodem en zijkant van de quichevorm te bekleden. Leg een vel bakpapier op het deeg en daarop bakbonen of iets anders van enig gewicht. Bak gedurende 10 minuten. Verwijder de bonen en het papier en bak nog 5 minuten of tot het goudgeel is. Zet de oven op 180o.

Verhit de olie in een braadpan. Doe de prei en de knoflook erin en fruit 5 minuten of tot de prei gaar is. Doe de raketsla erbij en bak al roerend een minuut. Haal de pan van het vuur en laat het wat afkoelen. Verdeel het over de deegbodem. Klop de eieren, melk en room glad. Doe er wat peper & zout door. Giet dit over de groenten. Bak de quiche in ca. 50 minuten stevig en goudgeel. Strooi er evt. wat geraspte Parmezaanse kaas over.

Al heel vaak gemaakt.
Is gewoon erg lekker. Vooral als je veel rucola hebt. Het wassen en steeltjes verwijderen is veel werk. 150 gram schone rucola is een flinke kom vol. -Dus een of twee keer per seizoen, en dan is het wel mooi geweest. Het andere alternatief voor het te veel aan rucola is pesto maken.
21 juli 2010

Als voorgerecht een klein puntje met gemengde sla en grapefruitdressing. Gemengde sla uiteraard met wat rucola. Voor het "contact".

OPMERKINGEN
1)   Voor het maken van het deeg is een keukenmachine (Magimix) heel makkelijk. Het mes erin laten. Bloem in de beker doen en koude boter in grove brokken. Dan een paar keer pulseren en er is kruimelig deeg. Water erbij. Nog even draaien en het wordt een fraaie klomp deeg.
2)   Ook hier o.i. weer onzin met de bakbonen. Er zit geen gist of ander rijsmiddel in het deeg. Ik heb gewoon zonder bakbonen gebakken maar wel wat gaatjes in de bodem geprikt.

Plaats een reactie