Rabarbercrumble met kardemom

Bron: Karin Luijten
500 gr rabarber, schone stengels, in stukjes van 1 cm; 125 gr (riet-)suiker; 100 gr bloem; 75 gr roomboter; beetje zout; 5-6 kardemompeulen, zaadjes, gevijzeld tot poeder

En vier kleine aardewerk bakjes; soufflébakjes of hoe u ze wilt noemen. Zie opmerking 1.

Verhit de oven op 200o C voor. Vet de bakjes in met wat roomboter.

Meng 75 gr suiker – we gebruiken iets minder dan de rode dame aanbeveelt – met de kardemompoeder en de rabarberstukjes. Verdeel ze over de bakjes. (Schud ze een beetje om het wat in te laten dalen.)

Rabarbercrumble met kardemom.jpgMeng de bloem, de rest (50 gram) suiker, en zout. Snipper de boter erdoorheen en verkuimel/wrijf het geheel met de vingers tot er uh, ja, kruimelig deeg is ontstaan.
Drapeer dat over de bakjes.

Zet een half uur in de oven. De rabarber pruttelt en het deeg is goudgeel.

5 mei 2012
Corinne en Jan Willem hebben we te gast. 't Werd hoog tijd. Na een voorgerecht van asperges met coquilles, na een hoofdgerecht van geroerbakte Brave Hendrik, aspergestukken uit de oven (methode 11) en een stuk gebakken meervalfilet, dit als nagerecht. De oven is namelijk mooi het.
Ik had meer recepten voor rabarbercrumble opgeduikeld, maar ik vond deze wel mooi. En makkelijk.
Het is erg lekker, maar het verdient geen schoonheidsprijs. De rabarber pruttelt boven het deeg uit. Of het is gewoon te veel rabarber. (En dan helemaal te weinig deeg – die opmerking hieronder.)

OPMERKINGEN
1)   Ik vul met gemak zes kleine bakjes van 8 (binnen) of 9 (buiten) centimeter diameter.
2)   Het daalt in. Dat is logisch. Niet alleen verliest het vocht, maar de loze ruimte tussen de rabarberstukjes wordt ingenomen.

Plaats een reactie