5 mei 2013
Eindelijk echt mooi weer. En rabarbertijd. Ik had een recept voor rabarber plaatkoek van Felix Wilbrink, dat op 4 juni 2012 verscheen in De Telegraaf, op de harde schijf bewaard.
Felix’ recept heb ik als basis genomen en met Smaakvrienden Fruit opgeleukt en dus helemaal eigen gemaakt.
Wij hebben het niet zo zoet gemaakt en ook geen suiker over het eindresultaat gestrooid. Voor ons is het heerlijk. Toen we de eerste hap namen zeiden mrs. M en ik tegen elkaar: “Misschien toch de suiker erover strooien.” Na de tweede en derde hap was dat idee helemaal weg en wilden we meer. Het hoeft dus niet zo zoet te zijn.
Bereiding
Ontdoe de rabarberstelen van blad en steelaanzet. Veeg ze schoon c.q. was ze en droog ze. Snijd ze in stukjes van pakweg 2 cm.
Verwarm de oven voor op 180o C.
Open de kardemompeulen en vermaal de zaadjes met een vijzel.
Neem een ruime kom. Doe de twee eieren erin, dus geel en eiwit, de vanille, de suiker en klop het met een garde schuimig. Schep de yoghurt erdoor, de kardemompoeder, de bloem en het bakpoeder. En pakweg de helft van de amandelen. Tot een mooi glad beslag mengen.
Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier. Spreidt het beslag daarover uit. Dat wordt dus vrij dun, pakweg ½ cm, maar dik genoeg.
Verdeel de rabarberstukjes èn de resterende amandelen erover.
Schuif in het midden van de oven en bak gedurende drie kwartier.
Als het mooi bruin is uit de oven halen. Bestrooi eventueel onmiddellijk met nog wat suiker (deden wij niet). Af laten koelen en in stukken serveren, al dan niet met een kloeke dot slagroom.
2. In plaats van een vanillestokje kan ook (2 zakjes) vanillesuiker worden gebruikt.