Radijssoep

Bron/inspiratie: divers

Er zijn veel verschillende recepten van radijssoep te vinden. Het betreft dan veelal een variatie op het thema. Dus ‘radijssoep met Parmezaanse kaas’ of ‘radijssoep met spekjes’. Van die dingen.

1 fikse bos radijs (25 radijsjes is ca. 100 gr loof en 250 gr radijs, schoon); 2 ui, gesnipperd; 2 eetl olijfolie; 2 eetl bloem; 1 liter groentenbouillon of kippenbouillon; ca. 1 dl (kook)room; 1 eidooier; peper en zout naar smaak

Optioneel, naar keus of in combinatie: hand geraspte Parmezaanse kaas en/of 150 gr spekjes, uitgebakken, 1-2 eetl geraspte mierikswortel

Was het groen van de radijs (norm: 3 x wassen is schoon). Schoon de radijsjes op; snijd een stuk of vijftien een of twee keer door.
Verhit de bouillon tot (tegen) het kookpunt.
Neem een stevige pan (kasserol). Verhit de olie en fruit de ui – niet echt bruinen, wel glazig laten worden. Doe de twee eetlepels bloem erbij en roerbak even. Meng dan, eerst soeplepel voor soeplepel de bouillon erdoor. Er ontstaat een soort van licht gebonden soep.
Doe de grof gesneden radijzen in de soep. En enkele minuten later het loof. In totaliteit pakweg 10 minuten zachtjes koken. De radijsjes moeten wat zacht worden.
Pureer: Zet de staafmixer erin of gebruik een pureerzeef/passe-vite.
Vuur uit. Meng in een kom de room met de eidooier. Doe deze al roerende door de soep.
Klaar.

Radijssoep.jpg

Dit is al een ontzettend lekkere soep.

Nu kunt u naar believen de spekjes erdoor doen. En/of een hand Parmezaanse kaas. Of wat mierikswortel om het pittig te maken.

De overgebleven radijsjes snijd u in dunne plakken. Doe ze vooraf in de soepkom of drapeer ze over de soep (ze zullen zinken, tenzij u stapelt of een ondiep soepbord gebruikt).

21 mei 2013
Een roerige dag, zo na Pinksteren. Ik moest aanwezig zijn bij kort geding, om 10:15 in Amsterdam. Om 06:30 uur op, want dierverzorging en honden uitlaten. 8:02 huis verlaten en acuut in de file op de A50 naar A12. Leuk, eerst stond er 2 x 2 file, nu 2 x 3 banen. We hebben het nog tegen Rijkswaterstaat gezegd: als je niet eerst de A12 aanpakt, lost de verbreding van de A50 niets op of maakt het alleen erger. (Zucht)
Uiteindelijk waren we even na tien uur bij de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam.
Conclusie: 2 x 5 tussen Utrecht en Amsterdam? 2 x 3 van Ede tot Utrecht? 2 x 3 A50? Er is veel geld in asfalt gegaan, maar het lost niets op. We beschouwen het maar als arbeidsprojecten.

OPMERKINGEN
Wij aten de soep met spekjes en Parmezaanse kaas als maaltijdsoep.

Plaats een reactie