Smaakschatten op 1 juni van start

Op 1 juni om 14:00 uur vindt de lancering van Smaakschatten plaats. Het unieke webwinkelconcept brengt lekkere, ambachtelijke en duurzame producten uit de eigen regio op een makkelijke manier heel dichtbij. De lancering gebeurt tijdens de Open Ecotuindag bij MergenMetz in Doorwerth.

Op 1 juni gaat de webwinkel open, ondertussen kunt u de ontwikkelingen volgen via Facebook (facebook.com/smaakschatten) en Twitter (@smaakschatten)

Smaakschatten combineert de aandacht die er bestaat voor regionale producten èn het gemak van online winkelen. Initiatiefneemster Miriam Vree-van Straten legt uit hoe het werkt: "Je bepaalt eerst waar je je boodschappen op wilt halen en wanneer. Kies vervolgens zelf uit de lekkerste kazen, jammetjes, fruit, groenten en zelfs bieren, bij jou uit de buurt èn duurzaam geproduceerd. Je betaalt met iDeal en haalt het op de afgesproken plaats en tijd op. Dus altijd bij jou in de buurt."

Schoon en eerlijk

Smaakschatten op 1 juni van start - logoHet begrip duurzaam is de laatste jaren behoorlijk aan inflatie onderhevig.
"Smaakschatten selecteert alleen producten waarbij geen kunstmest is gebruikt, de gewassen onbespoten blijven en de dieren in de frisse buitenlucht lopen. Met aandacht voor ambacht en natuurlijk superlekker," aldus Miriam.

Transparantie

"Veel producten die we in de supermarkt kopen, komen vaak van ver en missen smaak," vervolgt ze, "En dat terwijl er om de hoek de lekkerste dingen worden gemaakt. Je moet alleen iets verder kijken dan je neus lang is. Smaakschatten wil daarbij helpen, als een soort persoonlijke shopping buddy op de lokale markt."
Hoe de producten tot stand komen, ziet u in de webwinkel. Transparantie is belangrijk.
"Elk product komt uitgebreid in beeld en de producenten vertellen hun verhaal op hun eigen pagina. Zo weet je precies wat er uiteindelijk op je bord ligt."

 

Op een presenteerblaadje

Smaakschatten verzamelt de boodschappen direct bij de producenten en zorgt dat ze voor de klant klaar staan in een tas. Knettervers en ook nog eens duurzaam, want er wordt alléén geleverd wat de klant heeft besteld. Zo realiseert Smaakschatten zo min mogelijk voedselverspilling, met zo weinig mogelijk voedselkilometers. Liefhebbers van streekproducten hoeven nu niet zelf in hun omgeving tussen de diverse producenten heen en weer te rijden. En zij die dat al niet of incidenteel deden, krijgen nu met Smaakschatten alles op een presenteerblaadje aangeboden.

Smaakschatten op 1 juni van start - foto

Niet alleen regionaal

"We willen de food miles van de producenten zo beperkt mogelijk houden," verklaart Miriam, "Maar sommige dingen, zoals olijfolie of chocolade wordt nu eenmaal niet in Nederland, laat staan de eigen regio, gemaakt. Dat halen we van ver, maar het moet wel lekker en verantwoord zijn."

Raad van Advies

Miriam doet het niet in haar eentje. Ze heeft bij de planontwikkeling direct een Raad van Advies ingesteld. Hierin zitten o.a. Angélique Schmeinck (meesterkok, auteur van Smaakvrienden, 24Kitchen), René de Bruin (Streekproducten Nederland, Week van de Smaak), Martin Woestenburg (Slow Food en praktijknetwerk Daarom eten we schaap) en Norbert Mergen en Marijke Metz (ondernemers met een donkergroen hart).

1 gedachte over “Smaakschatten op 1 juni van start”

  1. Ergens in oktober 2013 liet Miriam weten haar passie (paarden) te willen volgen en haar ideaal (goed, eerlijk, lokaal eten) op plan 2 te stellen. Smaakschatten is dus niet echt van de grond gekomen.
    Februari-maart 2014 blijken anderen belangstelling te hebben dit concept over te nemen en door te starten. Wordt vervolgd.

    Beantwoorden

Plaats een reactie