Ravioli of pasta met artisjok is een wel zeer smakelijk gerecht en zeker als je artisjokharten uit pot gebruikt, ook nog eens snel klaar.
- 600 gr ravioli met artisjok- of vleesvulling; (of "gewone" pasta)
- 4 st artisjokken of 8 of meer als artisjokharten uit pot;
- 100 gr amandelschilfers; (of pijnboompitten)
- 50 gr Parmezaanse kaas;
- 1 st teen knoflook, in niet te dunne plakjes;
- 1-2 st sjalotten, gesnipperd;
- room of pana cotta;
- droge witte wijn;
- 2-3 eetl olijfolie;
- zout;
- paar takjes verse peterselie (platte, gigante d'Italia), blad fijngehakt.
-
Maak de artisjokken schoon door de harde buitenste bladeren te verwijderen. Snijd de artisjokharten in 4 delen en verwijder het binnenste kroontje of gebruik artisjokharten uit pot of blik.
-
Doe 2 à 3 eetlepels (een goede scheut) olijfolie en de knoflook in een ruime koekenpan en bak het eventjes.
-
Doe de artisjokken erbij en bak 5 minuten op hoog vuur, voeg zout toe, blus af met witte wijn. Als de wijn verdampt is, draai je het vuur lager en laat het nog een minuut of 10 minuten stoven.
-
Haal de artisjokken van het vuur en pureer een deel ervan samen met de geraspte Parmezaanse kaas, 2 eetlepels olijfolie, room en, indien nodig, een snufje zout.
-
Meng de artisjokcrème met de artisjokken die je niet hebt gepureerd en de peterselie.
-
Neem een koekenpan (met anti-aanbaklaag) en rooster de amandelsnippers.
-
Kook de ravioli in ruim licht gezouten water, giet af en meng met de artisjoksaus. Garneer met de geroosterde amandelschilfers.
Ravioli kan ook een gewone pasta zijn. De saus kan ook voor lasagne worden gebruikt. En je kunt ook deze artisjoksaus maken en gebruiken.
Wij gebruikten artisjokharten op olie van Castellino en 1,5 eetlepel pana cotta.

2 november 2025
Ravioli met artisjok. Het kan niet anders vanndaag. Als het tegen de houdbaarheidsdatum loopt, wordt bijvoorbeeld verse pasta met 50% korting verkocht, zoals de ‘ravioli gigante artisjok pecorino‘ van Altoni. Zonde om weg te gooien. Dus nu hebben we verse ravioli met artisjokvulling in huis (houdbaar tot morgen). Daarbij maakten we deze Italiaanse saus, samengesteld uit drie Italiaanse recepten. Mrs. M vond het verrukkelijk, dus: goedgekeurd.
We telen al jaren geen artisjokken meer. De reden? De planten, ingepakt in stro en een grote bloempot eromheen waren een perfecte overwinteringsplaats voor de (woel)muizen, die zich ook nog eens tegoed deden aan de wortels van de plant.
