Rum baba

Rum baba

Rum baba is eigenlijk wel een lekker dessert. Het is een soort van doughnut – althans de vorm – gedrenkt in een rumsiroop en gevuld met wat crème. Net moeilijk om te maken.

Gang: Dessert, taart
Keuken: Internationaal
Auteur: Een hapje van Patty Scholten / BBC Food
Ingredienten
Taart:
  • 220 gr bloem
  • 1 zakje (7 gram) gist
  • 50 gr suiker + extra
  • 2 st ei
  • 100 gr roomboter, gesmolten + extra
  • 70 ml melk
Siroop:
  • 100 ml water
  • 100 gr suiker
  • 3-4 eetl donkere rum
Crème:
  • 250 ml double cream
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 st vanillestokje, alleen het merg
  • Fruit om te garneren (optie)
Bereiding
  1. Doe de bloem in een kom. Mik rechts de gist en links een beetje zout. Zout niet over gist, dat werkt kennelijk averechts.

  2. Meng de melk met de twee eieren. Meng het bloem en de gist en zout. Doe tweederde van de eimelk erbij en kneed goed – dat doen we met een mixer.

  3. Doe de rest van de eimelk erbij. En kneed tot het zacht en glanzend is. Dat duurt enkele minuten tot tien.

  4. Meng de gesmolten boter erdoor – met de mixer – en kneed nog enkele minuten tot het zijdeachtig en kleverig elastisch is.

  5. Doe er een folie over en zet enkele uren weg. Het moet wat rijzen, tot de dubbele omvang.

  6. Vet de savarin vormpjes met de extra boter in. Bestrooi de binnenzijde met de extra suiker.

  7. Neem het deeg uit de kom en kneed het nog eens. Of kneed het in de kom, want het is best plakkerig.

  8. Hevel het over in een spuitzak met brede(re) tuit en spuit de vormen gelijkmatig vol (zie opmerking 1).

  9. Laat nog even staan, maar niet te lang – ze rijzen nog ietsje – en bak ze dan op 180℃ gedurende een twintigtal minuten.

Siroop:
  1. Ondertussen maak je in een pannetje de siroop. Even aan de kook brengen is voldoende. Als de suiker maar is opgelost.

Taart:
  1. Haal de baba's uit de oven en laat ze wat afkoelen. Neem ze uit de vorm en plaats ze op een bord of in een schaal.

  2. Giet pakweg de helft van de siroop erover en laat het intrekken. Draai de baba's om en doe nogmaals hetzelfde.

Crème:
  1. Ondertussen maak je de crème door de double cream te mengen met de suiker en het vanillemerg. Doe dit ook in een spuitzak met een smallere tuit. Leg in de koelkast.

  2. Op het laatst spuit u de crème in het midden van de rum baba's. Drapeer desgewenst wat fruit eromheen.

  3. Serveer

Opmerkingen

1.   Het deeg rijst tijdens het bakken behoorlijk. Dus de ring van de savarin-vorm niet te vol spuiten. Ongeveer halfvol.
2.   Wij hebben alles met oersuiker gedaan. Dat is als een poedersuiker, althans, het heeft een fijne korrelstructuur.
3.   Dit is het vijfde gerecht dat ik maakte uit het sonnet Een Hapje van Patty Scholten.

23 november 2012

24 februari 2025
Dit recept is vandaag van platte tekst naar de lay-out voor recepten op het internet, anno 2025, omgezet. Er stond geen notitie bij 23 november 2012. Dat was een vrijdag. Wie kwamen er eten? Patty is ons helaas in 2019 ontvallen. Ze woonde in Doorwerth en we leerden haar kennen op een markt in het winkelcentrum. Het gedicht ‘een hapje‘ is uniek. Gids voor vele desserts.

Plaats een reactie

Waardering