Het heeft iets van een doughnut, gedrenkt in een rumsiroop en gevuld met een crème.
Benodigd: spuitzak met brede(re) en dunne(re) tuit; 7-11 cm savarin-vormpjes
Doe de bloem in een kom. Mik rechts de gist en links een beetje zout. Zout niet over gist, dat werkt kennelijk averechts. Meng de melk met de twee eieren. Meng het bloem en de gist en zout. Doe tweederde van de eimelk erbij en kneed goed – dat doen we met een mixer. Doe de rest van de eimelk erbij. En kneed tot het zacht en glanzend is. Dat duurt enkele minuten tot tien.
Meng de gesmolten boter erdoor – met de mixer – en kneed nog enkele minuten tot het zijdeachtig en kleverig elastisch is.
Doe er een folie over en zet enkele uren weg. Het moet wat rijzen, tot de dubbele omvang.
Vet de savarin vormpjes met de extra boter in. Bestrooi de binnenzijde met de extra suiker.
Neem het deeg uit de kom en kneed het nog eens. Of kneed het in de kom, want het is best plakkerig. Hevel het over in een spuitzak met brede(re) tuit en spuit de vormen gelijkmatig vol (zie opmerking 1). Laat nog even staan, maar niet te lang – ze rijzen nog ietsje – en bak ze dan op 180 graden gedurende een twintigtal minuten.
Ondertussen maakt u in een pannetje de siroop. Even aan de kook brengen is voldoende. Als de suiker maar is opgelost.
Haal de baba's uit de oven en laat ze wat afkoelen. Neem ze uit de vorm en plaats ze op een bord of in een schaal. Giet pakweg de helft van de siroop erover en laat het intrekken. Draai de baba's om en doe nogmaals hetzelfde.
Ondertussen maakt u de crème door de double cream te mengen met de suiker en het vanillemerg. Doe dit ook in een spuitzak met een smallere tuit. Leg in de koelkast.
Op het laatst spuit u de crème in het midden van de rum baba's. Drapeer desgewenst wat fruit eromheen.
Serveer.
2. Wij hebben alles met oersuiker gedaan. Dat is als een poedersuiker, althans, het heeft een fijne korrelstructuur.
3. Dit is het vijfde gerecht dat ik maakte uit het sonnet Een Hapje van Patty Scholten.