Wij bezochten Groene Passie

De tuinbeurs Groene Passie is van 22 t/m zondag 25 november in de Americahal in Apeldoorn. Een beurs voor de groene (moes-)tuinier of hobbyteler met een vleugje autarkie.

Groene Passie kent veel lezingen; gedurende de dag drie parallelsessies. Door iedereen te bezoeken.

In grove lijnen

Bij binnenkomst viel het meteen al op: 90% van de bezoekers loopt met een stevige rode tas in een boeren bont-dessin. Het nest, van waar deze dingen kennelijk uitvliegen, is de centraal gelegen grote stand van Welkoop/Boeren Bond. In dit middenveld van de hal bevinden zich nog een paar grotere stands en daaromheen kleinere en langs de binnenwanden van de hal veel kleinere stands. Grofweg de helft met kweekgoed, zaad en biologische meststoffen of bestrijdingsmiddelen en de andere helft met tuinbenodigdheden – of troep.

Winland snoeischaren

Domme man

Hiernaast ziet u een erg domme man. Zojuist heeft hij een bezoeker uitgedaagd een beukentak met een snoeischaar van Felco door te snijden. Met de armen over elkaar en een blik van ‘kom maar op’ kijkt hij toe.
Zijn boodschap is: Felco is voor kwekerijen, de Winland snoeischaar is de allerbeste voor het grovere tuinwerk en alleen bij hem te verkrijgen. Nergens anders.
Dat vinden wij nogal dom. Want als dit de beste schaar is, kan de man er veel meer van verkopen als hij het ook via allerlei winkels laat lopen. In elk geval mag hij van ons de prijs voor de beste standwerker van Groene Passie winnen. Want hij deed het leuk.

Leven op shiitakes

Autarkia (autarkie is zelfvoorzienendheid) stond shiitakes te bakken. Op paddestoelen overleef je overigens niet, maar we waren het wel met elkaar eens: grote shiitakes, die niet in de winkel te krijgen zijn, zijn verrukkelijk en zouden het goed doen als vleesvervanger.

 

 

Groot deel van het binnenplein is goedbezocht cafetaria
 

Nu eens geen Sneeboer maar De Wit

De Wit uut Grunn

Naast het Duitse industriële tuingereedschappengeweld van Gardena en Wolf kennen we de kwaliteiten van Felco. En jaren geleden startte Sneeboer, met haar ambachtelijke karakter, haar zegetocht naar de consument. En nu ontdekten we De Wit Garden Tools –  Handmoakt ien Grunn (het bedrijf is in Kornhorn, provincie Groningen, gevestigd).

Veel stands met zaden

Er waren o.i. erg veel stands met zaad. Slechts weinig – of geen, we hebben niets gezien – met biologische zaden. Ja, of het moet De Tuinen van Weldadigheid zijn. Dat was een aangename uitzondering.
De stand van De Tuinen van Weldadigheid was in al het geweld een…uh… weldadigheid.
 
Voor de thuistelers of semi-professionals

Jaïr Velleman van KJ Products vertegenwoordigt vele merken. Met apparatuur voor de professionele kweker – of misschien beter: indoor gardening. Hij is ook een nieuw tijdschrift gestart, omdat de traditionele tuinbladen nogal oppervlakkig zijn. Dat zijn we met hem eens. Maar zijn blad Garden Culture is helaas schier onleesbaar vanwege de ontzettend drukke opmaak. (We hebben de Nederlandse uitgave bekeken.)

 

 

 
GrowCamp verkoopt verhoogde bedden met plastic kas. Uit Denemarken. Het verschil met een polytunnel is dat je het plastic kunt oprollen en er insectengaas onder zit. Handig. Maar typisch iets voor de kleine tuin. Op de foto links staan twee kleurige bakken met het opschrift French Garden. We laten ons uitleggen dat ze, gevuld met kruiden, in de keuken horen te staan. Op een handige hoogte. Maar is dat Frans? En waarom zet je de kruiden e.d. dan niet gewoon op het aanrecht?

 

Het hongerige vuilnisvat a.k.a. hungry bin
 

De olijke verkoper van zelfkweekchampignons van minichamp

En Brouwmarkt. Enig in zijn soort voor deze beurs.

Dit was de eerste Groene Passie

De volgende is al aangekondigd, 22-24 november 2013, weer in Apeldoorn, en 8-10 november 2013 in Antwerpen.

Groene Passie is een spin off van Biovak, omdat Biovak over het algemeen iets te veel voor de professionals is. Na Biovak 2012 nam een aantal mensen, naar aanleiding van mijn recensie, contact met mij op. Het idee was een beurs voor zelfvoorzienendheid. Dus: zonnepanelen, aardwarmte, houtkachels, kleinvee, zelf slachten en anders wel worst of balkenbrij maken, moestuinen, isolatiematerialen, regenwatergebruik, manden vlechten, graan malen, brood bakken, kastanjemeel, van die dingen.

Vrij leven

En nu ik dit schrijf, zou zo’n beurs haast Vrij Leven kunnen heten. En de inhoud van het boek als opzet van de beurs benutten. In mijn gedachten had ik het Nederlands Openluchtmuseum als decor. Vroeger deden mensen immers veel meer zelf.
Tegen de mensen die reageerden zei ik: “Dit is een leuk idee, maar niet in 2012. Want ik heb momenteel andere dingen te doen.” (En met dat laatste doelde ik o.a. op de activiteiten van de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken en de annoncering van het label Echt Bonte Bentheimer, eind juni 2012.)
Bea Möller (Bella Plant) had zich ondertussen al opgeworpen om met een aantal mensen van de organisatie van Biovak de beurs Groene Passie van de grond te trekken. En die hebben we bezocht.

 

Aanbeveling

We zijn zo vrij het hier maar meteen op te schrijven. Het is leuk, voor een eerste keer. Het accent ligt m.i. echter te veel op de beginnende hobbytuinier c.q. de stadstuinier. Één stand met tegelkachels en finovens, één stand met zonnepanelen en één van brouwmarkt en Versapers is wat dunnetjes tussen al dat tuingeweld. Ik vrees dat wij van MergenMetz meer informatie kunnen halen bij Biovak. Maar dat ligt natuurlijk ook wel aan ons. We zijn soms wat doorgeslagen in onze passie.

Plaats een reactie