Salade koolrabi, peultjes en altramuces

23 juni 2011
Geen zin om ècht wat te koken. Maar de peultjes hangen er en de koolrabi staat er. Beide erg lekker. In mijn hoofd heeft zich een salade van beide geprent. En waarom niet wat lupinebonen die ik bij Spaanse Winkel heb gekocht erdoor doen? En ah! Ik heb nog een bakje harissa staan. Enfin, zo ontstond dit gerecht dat de aanwijzingen in Smaakvrienden lijkt te tarten. Maar ik hoor Angélique Schmeinck nog vertellen hoeveel combinaties ze wel niet heeft moeten schrappen voor haar overigens geweldige boek.
“Lekker,” zei mrs. M en terwijl ik nog wat bulgur voor erbij kookte, at ze ondertussen de schaal bijna leeg…. Enfin, nu het recept.


Salade koolrabi, peultjes en altramuces
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
10 min
 

Frisse salade met koolrabi, peultjes en lupinebonen.

Gang: Hoofd- of bijgerecht
Keuken: Dutch cuisine
Voor: 2 Personen
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
  • 1 st middelgrote koolrabi
  • 2 handen peultjes
  • 1 st teen knoflook, 15 min voor gebruik geperst
  • 3 eetl pompoenpitten
  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 eetl harissa
  • rijkelijk wat lupinebonen/altramuces
  • 2 st rijpe tomaten, ontpit en in blokjes
Bereiding
  1. De koolrabi eerst schillen en daarna snijden, dit gaat het makkelijkst met een mandoline.

  2. De peultjes maakt u schoon en blancheert ze een halve minuut of korter in kokend water – daarna meteen in een bak koud water overhevelen. In een zeef of vergiet laten uitlekken.

  3. De pompoenpitten poft u in een koekenpan met een scheutje olie. Niet laten aanbranden, maar ze worden mooi bol en lekker. Uit de koekenpan scheppen op keukenpapier om te ontvetten. Af laten koelen.

  4. De lupinebonen zitten (vermoedelijk) in licht gezouten water. Spoel ze even af. In Spanje en Portugal zetten ze het in een bar zo op tafel als snack.

  5. En daarna mengt u alles, dus ook de lupinebonen. Klaar. Wij aten het met wat gekookte bulgur.

Opmerkingen
  • De lupinebonen zijn typisch Spaans; je krijgt ze er in bars en cafés als tapa. Ze worden meest in zout water geleverd. Of vacuüm verpakt. Ze zijn geenszins vergelijkbaar met de lupine die bij ons in siertuinen of zelfs in het wild voorkomt. En gebruik die ook niet, die kunnen (licht) giftig zijn.
  • Lupinebonen zijn meer en meer te koop in biologische of speciaalzaken. Maar ze kunnen worden vervangen door gekookte, koude kikkererwten.
  • De tomaten, als je nog geen verse uit eigen kas hebt, koop er een paar. Maar dan liefst de knalrode – en dus zeer rijpe – honingtomaten.

Plaats een reactie

Waardering