Salade koolrabi, peultjes en altramuces

Uit de Keuken van MergenMetz
(Voor 2 personen:) 1 middelgrote koolrabi, geschild en in dunne reepjes; 2 grote handen peultjes; 1 teentje knoflook, geperst; 3 eetl pompoenpitten; beetje olie; 2 eetl harissa; rijkelijk wat lupinebonen (altramuces); 2 tomaten, ontpit en in blokjes

23 juni 2011

Koolrabi peultjes en altramuces - lupinebonen in bakje.pngGeen zin om ècht wat te koken. Maar de peultjes hangen er en de koolrabi staat er. Beide erg lekker. In mijn hoofd heeft zich een salade van beide geprent. En waarom niet wat lupinebonen die ik bij Spaanse Winkel heb gekocht erdoor doen? En ah! Ik heb nog een bakje harissa staan. Enfin, zo ontstond dit gerecht dat de aanwijzingen in Smaakvrienden lijkt te tarten. Maar ik hoor Angélique Schmeinck nog vertellen hoeveel combinaties ze wel niet heeft moeten schrappen voor haar overigens geweldige boek.
"Lekker," zei mrs. M en terwijl ik nog wat bulgur voor erbij kookte, at ze ondertussen de schaal bijna leeg….

Bereiding

Koolrabi peultjes en altramuces - bord breed.jpgDe koolrabi snijdt u het makkelijkst met eenmandoline. De peultjes maakt u schoon en blancheert ze een halve minuut of korter in kokend water – daarna meteen in een bak koud water overhevelen. In een zeef of vergiet laten uitlekken.
De pompoenpitten poft u in een koekenpan met een scheutje olie. Niet laten aanbranden, maar ze worden mooi bol en lekker. Uit de koekenpan scheppen op keukenpapier om te ontvetten. Af laten koelen.
En daarna mengt u alles.
Klaar.
Wij aten het met wat gekookte bulgur.

OPMERKINGEN
De lupinebonen zijn typisch Spaans; je krijgt ze er in bars en cafés als tapa. Ze worden meest in zout water geleverd. Of vacuüm verpakt. Ze zijn geenszins vergelijkbaar met de lupine die bij ons in siertuinen of zelfs in het wild voorkomt.

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.