Gegrepen door Jakobs Tuin

Drie dagen slechts duurde ons bezoek aan oostelijk Friesland. We verbleven in de riante B&B van Jaap en Maria in Jistrum en genoten van hun enorme tuin en het fraais dat de omgeving heeft te bieden. Voor ons was het van te korte duur; we gaan zeker terug.


Vluchten kan nog

Zij die even rust, natuur en mooie tuinen zoeken, gaan naar Jistrum (NL: Eestrum). Daar zijn Jaap de Vries en Maria van der Molen vier jaar geleden neergestreken. Geen westerse immigranten, maar ze grepen hun kans een droom te realiseren. Op anderhalve hectare grond, tweehonderd meter van de dichtstbijzijnde weg, staat een ruime boerderij. Een deel ervan verhuren ze: als appartement of bed & breakfast (klik hier voor meer info). De rest is tuin. Jakobs Tuin. (Maria is minstens zo gepassioneerd tuinier, alleen ‘Jakobs Tuin’ bekt gewoon beter.)


Dutch Wave / Ernst Pagels

Jakobstuin - JistrumJaap is een exponent van wat de Dutch Wave heet. Natuurlijke tuinen met veel grassen; prairies, zo u wilt. De beroemdste voorganger van deze ontwerprichting is Piet Oudolf, maar haast minstens zo bekend zijn Ton ter Linden, wijlen Henk Gerritsen, Jan Spruyt en Michael King.

“Miscanthus sinensis ‘Silberturm’,” zegt Jaap als ik op een plant wijs. En er volgt een anekdote. Hoe hij door de jaren heen, door het lezen van allerlei boeken en bladen, gefascineerd raakte door de foto’s van een oude Duitse kweker tussen zijn planten. Hoe hij uiteindelijk naar de kwekerij van Ernst Pagels in Leer was gegaan, maar dat Pagels kort ervoor was gestopt. “De kwekerij was een teleurstelling. Behoorlijk in verval. En op basis van de foto’s in de bladen bouw je een beeld op van een kwekerij in een fraaie landelijke omgeving, maar het lag midden in een wijk met lelijke huizenblokken eromheen. Uiteindelijk heb ik deze plant meegenomen. Hij is niet alleen mooi, maar ook een herinnering aan die bijzondere kweker, Ernst Pagels.”


Favoriete planten

Struinend door de tuin tref je her en der kruiwagens en spades of rieken. Jaap is soms op meer dan een plaats aan de gang.

De tuin heeft een hoofdlijn, een breder pad dat een lichte slinger maakt en uitkomt voor het huis. Verder zijn het perken waar je tussendoor kunt lopen. Perken die allemaal net iets anders zijn aangeplant. Niet op kleur; wel op compositie. En met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Want dat is de Dutch Wave.Mijn persoonlijke favoriet is Agastache ‘Kolibri’. En het mooiste gras is Calamagrostis acutiflora ‘Karl Förster’. Struisriet met een prachtige bloei. Die staat als een slang door de tuin; het zijn coulissen waar je doorheen kunt kijken.” Dat is een derde verklaring voor de naam van hun B&B:  De Coulisse – de eerste is een referentie aan Jaap’s baan als toneeltechnicus bij de stadsschouwburg in Leeuwarden, de tweede betreft het landschap. “En Veronicastrum virginicum, die moet in elke tuin staan, vind ik.” Aldus Jaap.


Kwekerijen en meer

Jistrum ligt in het noorden van wat De Friese Wouden heet, midden tussen het Nationaal Park Lauwersmeer, Leeuwarden, Drachten en talloze kwekerijen en showtuinen.

Jakobstuin - lauwersmeer

Dichtbij: Kabbes, kwekerij en botanische tuin Museum De Kruidhof, Kleine Plantage (Eenrum), Lianne’s Grassen (De Wilp, Gr), Mensuma, Ton ter Linden (De Veenhoop). En wat verder weg, goed voor een dagtochtje naar oost Groningen (rond Winschoten): Tuingoed Foltz (Echinacea collectiehouder) en kwekerij Jacobs (Helenium collectiehouder).


Genoeg te doen daar rond Jistrum. En neem de fietsen maar mee voor een dagje naar Schiermonnikoog of een rondje Lauwersmeer (ca. 50 km) en genieten van de weidse doch ruige natuur: orchideeën, rietgorsen, kiekendieven en wat dies meer zij. En dan natuurlijk Leeuwarden. Dat ligt slechts 22 km van Jistrum. Een fraaie oude stad, veel winkels en nog schappelijke parkeertarieven.

Alleen….. welke halve zolen hebben toegestaan dat in een stad met een aantrekkelijk centrum en veel fraaie historische laagbouw zo’n wanstaltige fallus – excusez le mot – als de Achmeatoren wordt gebouwd. In Rotterdam kan dat, maar hier is het letterlijk en figuurlijk misplaatst. Wie had het over het afschaffen van welstandcommissies? In Leeuwarden is dat kennelijk al wat langer geleden gebeurd. Fryslân Boppe zullen we maar denken.


Hoe het zo kwam

En weer is, wat ons betreft, het ongelijk van Koningin Beatrix in haar Kersttoespraak van 2009 aangetoond. Zei ze o.a.: ‘De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen maar ze blijven op ‘veilige’ afstand, schuilgaand achter hun schermen. Wij kunnen nu spreken zonder te voorschijn te komen, zonder zelf gezien te worden, anoniem.’

Nee hoor. Twitter bracht @MergenMetz en @Jakobstuin in contact met elkaar. En één gemeenschappelijke belangstelling bleek een exponent van meer gelijkgezinde opvattingen.

Toffe lui, Jaap & Maria

Waar is Maria? Het lijkt alleen maar Jaap wat de klok slaat. Maria werkt in principe drie dagen per week buitenshuis. Doch door de bezuinigingsingrepen bij de sociale werkplaatsen is ze nu genoopt vijf dagen per week à tien uur per dag op twee locaties bezig te zijn. Dus overdag was Maria er even niet.

2 gedachten over “Gegrepen door Jakobs Tuin”

 1. Twee jaar geleden heeft onze tuinclub in september uw tuin bezocht,graag willen de tuin ook in een ander seizoen bekijken.
  Is dit mogelijk in de week van 16 juni t/m 20juni?
  Graag z.s.m. antwoord met opgave van uw adres en telef. nr.
  Mijn telef.nr. is 0511-473068

  Vriendelijke groeten
  Greet Oosterhout van Harten

  Beantwoorden

Plaats een reactie