Salade van orzo, linzen en courgette

Orzosalade met linzen, courgette en noten

Deze salade van orzo met linzen, courgette en noten is bijzonder en ook zeer smakelijke. De rauwe dunne schijfjes courgette geven het een heerlijke beet. Lekker voor een zomerse avond.

Gang: maaltijdsalade, Salade
Keuken: Amerikaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Ali Slagle in New York Times, 15 juli 2025
Ingredienten
1 cup = 1 volle mok.
  • 1 cup bruine linzen (Le Puy)
  • 1 cup orzo
  • ½ cup goede olijfolie
  • ¼ cup citroensap (2 citroenen)
  • ¼ cup groene pepers, op zuur, in plakjes
  • peper uit de molen
  • 500 gr niet te grote courgettes, in redelijk dunne halve maantjes (½ cm, een mandoline helpt). (Grotere courgettes eerst in de lengte in kwarten snijden en dan in plakjes.)
  • cup pistachenoten of walnoten, grof gehakt
  • 3 st bos-/lente-/stengelui, dun gesneden
  • 1 cup groen, al dan niet gemengd: basilicum, munt, dille, dragon, oregano, peterselie e.d. (en dit is een goedgevulde cup)
  • zout
Bereiding
  1. Breng een ruime pan met water (en wat zout) aan de kook.

  2. Doe de linzen in het kokende water en na een minuut of 9 ook de orzo. Kook nog zo'n 10 minuten, tot de linzen en orzo gaar zijn, maar niet papperig.

  3. Ondertussen, meng in een ruime kom de olijfolie, citroensap en de pepers. Breng op smaak met wat zout en peper uit de molen.

  4. Roer de rauwe (!) courgettemaantjes door de dressing.

  5. Giet af en laat de linzen en orzo goed uitlekken. Voeg het toe aan toe aan de courgette, samen met de pistachenoten en de bosuitjes. Roer door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

  6. Vlak voor het opdienen roer je de kruiden erdoor. Eet warm of op kamertemperatuur.

  7. (De salade is in de koelkast tot 4 dagen houdbaar. Breng op kamertemperatuur en doe de kruiden er voor het eten bij.)

25 juli 2025
Deze salade van orzo, linzen en courgette was me opgevallen in de New York Times. Een recept zonder chicken, chicken, chicken, burgers, burges, salmon, salmon, salmon – dat zijn de Amerikaanse recepten, zelfs in een qualiteitscourant als de Times. Maar dit was groente.
We verwachten veel gasten deze avond. Naast de haast traditionele pennesalade, een eenvoudige courgettesalade en een koolrabisalade, ook deze gemaakt. En het moet gezegd: iedereen vond het bijzonder en dan ook bijzonder lekker. Het is niet moeilijk om te maken. Een aanrader dus.

Plaats een reactie

Waardering