Vulling: voldoende haverwortels; 2 e.l. truffelolie; ½ theel. Vegeta (of ander kruidenmengsel, of niet) ; 220 gr – 250 gr ricotta (bakje); 4 eieren; 2 eetl. citroensap; 3 stevige sjalotten, fijngesneden en zachtjes gebakken; scheutje kookroom; ca. 50 gr fijn geraspte mimolette; peper & zout naar smaak
Haverwortels lopen, in tegenstelling tot schorseneren, veelal taps toe. Ideaal om een quiche te vullen: de brede kant buiten, puntje naar het middelpunt.
Maak het deeg. Eventueel nog wat olijfolie en water erbij. Plet het en vouw het in plasticfolie. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 225o C.
Maak de haverwortels schoon: vul de gootsteen met gezuurd water en zet een bak of pan met gezuurd water ernaast. Zuur is citroensap bijvoorbeeld en het voorkomt verkleuren. Haverwortels worden sneller bruin dan schorseneren. Snij de kop met het groen eraf, verwijder eventuele uitlopers (de haren kunnen schil je straks weg) en schil ze onder water met een dunschiller. Leg in de pan. Als alle haverwortels geschild zijn, snij ze in de lengte in dunne plakken (ca. 3 mm dik of zo) en kook ze in plm 15 minuten beetgaar. Afgieten, uit laten lekken. Maak onderwijl het beslag.
Besmeer de quichevorm met boter en bepoeder het dun met bloem (de schaal omkiepen om het surplus kwijt te raken).
Leg bloem op het aanrecht en rol het deeg voldoende groot uit. Bekleed de vorm.
Leg een dun laagje beslag op de bodem. Leg daarop de haverwortelplakken als een waaier vanuit het middelpunt. Giet de rest van het beslag eroverheen. Hup, de oven in en ca. een half uur bakken.
23 februari 2007
Uiteindelijk wordt de spoeling dun: geen witlof meer, nog wel pastinaken, veldsla, aardperen en knolselderij in de kist in het bos. Dit recept zelf bedacht. Het wordt nog wat met mij.