Topinambour frites

500 gr. aardperen; arachideolie; evt. zout

Schil de aardperen en snijd ze in reepje of wat daar voor kan doorgaan. Frites dus. Leg ze in water met citroen. Als het frituurmoment er aan komt, afgieten, uit laten lekken en droog deppen  – ik heb ze in de slamolen drooggeslingerd. a
Als de olie goed heet is de aardperen in de pan doen. Denk erom dat het niet overbruist. In eerste instantie zakken ze naar de bodem en de olie bruist flink. Later komen ze boven drijven en dan maakt het fituren geluid. Dan worden ze bruin. Als je ze lichtbruin eruit haalt, kan de kern nog wat hard zijn. Mooi egaal bronsbruin: dan is de vulling zoet en zacht.

8 januari 2007 
Eigenlijk geïnspireerd door het tv-programma 'Grow your own veg', afgelopen vrijdag op BBC2. Daar bezochten ze een bejaard stel die, wonder o wonder, al jaren Jerusalem artichokes verbouwde. Opa en oma frituurden ze.

OPMERKINGEN
Heerlijk. Mag wat zout hebben, maar Marijke nam het niet, dus dan hoeft het ook echt niet. De buitenkant is niet hard en knapperig, zoals het bij pommes frites kan zijn. Nevertheless….

Plaats een reactie