Schorseneren met hazelnootsaus

Schorseneren met hazelnootsaus

Een prachtige combinatie van stukken gekookte schorseneren in een saus van gemalen hazelnoten. Erg lekker en het ziet er ook nog eens bijzonder uit.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Duits
Auteur: Dirk Lehmann Naturkost Service
Ingredienten
 • 750 gr schorseneren, geschild en in stukjes van 5 cm
 • wat azijn of citroensap
 • 1 ltr groentebouillon
 • peper uit de molen en zout (niet echt nodig)
 • 1 eetl bloem
 • 50 gr hazelnoten, fijngemalen
 • 1 eetl roomboter (optioneel)
 • 1 eetl havervlokken (optioneel)
 • wat fijngehakte platte peterselie
Bereiding
 1. Schil de schorseneren zoals hier is aangegeven (onder aangezuurd water) en snijdt ze in pakweg 5 cm lange stukjes.

 2. Kook ze in de groentenbouillon. (Misschien wat dikkere stukken er een minuutje of zo eerder in doen.) Dat duurt een minuut of tien. Giet ze af maar bewaar het kookwater!

 3. Meng de bloem met de fijngemalen hazelnoten – wij hebben hele hazelnoten mèt een wat opgehoopte eetlepel bloem in de keukenmachine fijngemalen. Dan is het gelijk mooi gemengd.

 4. Neem een sauspan. Verhit het mengsel droog, d.w.z. geen boter of olie of water toevoegen. Roer voortdurend en wacht tot het bruin wordt.

 5. Doe dan subiet wat groentebouillon erbij en roer.

 6. Doe weer wat erbij en roer, tot het een leuke dikke saus is. Niet meer aan de kook brengen.

 7. Roer de havervlokken erdoor en monteer met een klont boter.

 8. Meng met de stukken schorseneer en bestrooi met peterselie.

 9. (Wij hebben geen extra peper en zout gebruikt; de groentebouillon is al zout en voor de rest is het okay.)

26 februari 2010
“Hé! Dit is verdraaid lekker! Super!” zei Marijke. We zijn terug van vakantie en gedurende die weken heb ik dan ook niet gekookt, anders dan misschien wat rauwkost klaargemaakt. De winter blijkt uit Nederland te zijn vertrokken en ik wilde wel eens zien hoe het met de schorseneren stond. In tegenstelling tot andere jaren, had ik ze in de grond gelaten. Eigenlijk een beetje dom. Of lui, zo je wilt. Welnu, ze hebben de lange vorstperiode uitstekend doorstaan. Nu hebben wij tenminste nog groenten, terwijl de vastentijd is begonnen – niet voor niets heeft Onze Lieve Heer de vastentijd in de periode die the hungry gap wordt genoemd, gepland. (Gegeten met gebakken aardappeltjes en venkelworstjes.)

10 december 2023
Schorseneren op deze manier gemaakt, is nog steeds net zo lekker als dertien jaar geleden. Dit keer gegeten met wat gebakken aardappels en een stukje schelvisfilet. Schorseneren in de saus mogen dan gerust lauwwarm zijn. Over twee weken is het Kerst: dit is heus Kerstdinerwaardig.

Plaats een reactie

Waardering