Recepten voor verse worst (braadworst)

Als u wilt weten hoe u worst maakt, klik hier.

Verse chorizo

bron: Annes Kookpunt
1 kg varkensvlees (ca. 75% mager, 25% vet); 18 gr zout; 1 eetl gemalen komijn; 1 theel venkelzaadjes, in de vijzel vermalen; 40 gr (gerookt) paprikapoeder; 2 eetl oregano; 3 teentjes knoflook, geperst; 1 theel witte wijnazijn; snufje suiker; 2 verse laurierblaadjes; 1½ m varkensdarm

Snijd de laurierblaadjes in kleine stukjes en giet er twee eetlepels kokend water over, zeef na 5 minuten.
Meng alle ingrediënten en 1(!) eetlepel laurierwater. Laat dit een uur staan, liefst een nacht.

 

Venkelworstjes

Salsccia al finocchio

bron: Annes Kookpunt
1 kg varkensvlees (ca. 50% mager, 50% vet); 14 gr zout; 1½ eetl venkelzaad, grof gekneusd in de vijzel; 1½ eetl peper; 2 teentjes knoflook, geperst; 1 theel gemalen gedroogde chilipeper; ½ glas rode wijn; 1½ m varkensdarm

Meng alles en vul de darm.

Opmerking: een soortgelijke worst verschijnt lange tijd na de workshop van Anne bij NRC TV Kookt op het Internet. Dus daar kunt u het nog eens nakijken hoe het wel of niet moet.

 

Pittige paprikaworst

bron: Landleven nr 7, 2009

~ 1kg vlees: 350 gr procureur; 350 hamlappen; 350 gr speklappen; 18 gr zout; 1 oude witte boterham; 1 theel venkelzaadjes; 40 gr pittige paprikapoeder (gerookte paprikapoeder); 1 eetl gedroogde oregano; 3 teentjes knoflook, geperst; 1 eetl gedroogde spaanse pepertjes (piri piri), verkruimeld; 1 eetl witte wijnazijn; 1½ meter schapendarm (dun)

Alles vermalen, eventueel een paar eetlepels water toevoegen. Vlees een nacht in de koelkast laten staan en de volgende dag de darmen vullen.

 

Italiaanse worst

bron: Landleven nr 7, 2009
1 kg vlees: 600 gr doorregen hals- of schouderkarbonade; 400 gr buikspek; 2 oude witte boterhammen; 16 gr zout; 1 eetl gemalen peper; 2 eetl gedroogde oregano; 1 eetl verse tijm; 4 teentjes knoflook, geperst; 6 gedroogde tomaten op olie, in stukjes gehakt; handje zwarte olijven, in stukjes; 2 eetl balsamicoazijn; 1½ meter schapen- of varkensdarm (dun)

Alles vermalen en de darmen vullen.

 

Salieworst

bron: Landleven nr 7, 2009
1 kg vlees: 700 gr procureur; 300 gr buikspek (vetspek); 16 gr zout; ½ theel piment (poeder); 1 theel peper; 4 teentjes knoflook, geperst; 20 salieblaadjes, fijngehakt; 1 fiks borrelglas calvados; 1½ meter schapen- of varkensdarm

Alles vermalen en de darmen vullen.

 

Simpele braadworst

bron: Annes Kookpunt
1 kg varkensvlees; 14 gram zout; 5 theel witte peper & 5 theel nootmuskaat, geraspt; 1½ m varkensdarm

Meng alles en vul de darm

 

Andere kruidenmengsels

Cajun
Versie 1: paprikapoeder, cayennepeper, uienpoeder, knoflookpoeder, tijm (in gelijke porties)
Versie 2: 5 tl carynnepeper, 3 tl zwarte peper, 3 tl uienpoeder, 3 tl knoflookpoeder, 3 tl chili, 1 tl tijm, 1 tl basilicum, 1 laurierblad

Shoarma
1 el komijn,  1 el koriander, 1 el knoflookpoeder, 1/2 el paprikapoeder, 1 tl fenegriek, 1/2 tl kruidnagel, 1/2 cayennepeper, 1 tl gemberpoeder, 1 tl. zwarte peper, 1/2 tl kaneel

6 gedachten over “Recepten voor verse worst (braadworst)”

  1. Beste heer/mevrouw,

    Ik zie bijv. op:

    http://www.culy.nl/inspiratie/culys-kitchen-pirate-verse-worst-draaien/

    het volgende:

    …”De laatste stap is het opdraaien van de worsten tot charmant saucijsformaat. Knijp hiervoor om de tien à twaalf centimeter in de worst om het deeg een klein beetje te verschuiven. Draai de worst op deze plek een paar keer rond, net zoals een clown doet bij het maken van vormpjes van ballonnen. Ga zo door tot je aan het einde bent en het deeg op is.”

    Mijn vraag is kun je na een paar keer ‘omdraaien’ van de darm, de worsten/worstjes ‘scheiden’ door ze bijvoorbeeld op de ‘draaiplek’ door te knippen, Blijven de worsten dan (in rauwe vorm) en bij het braden wel intact? Of moet je de gevulde darm (verdeeld door het omdraaien) in z’n geheel braden?

    B.v.d. en vriendelijke groet,

    Bram Hofland

    • Ja, doorgaans gaat dat. Soms opent het uiteinde van de worst zich iets. Het is net als bij de verse worst van de slager. Je kunt een paar aan elkaar laten, maar dat draait dan weer wat lastig om.

Een reactie plaatsen