Moreel dilemma

We zijn in de war. Is EKO altijd OKÉ? Wat is de invloed op het milieu als we biologische palmolie naar hier verschepen? In plaats van misschien iets minder ecologisch verbouwde, maar regionaal geteelde en geperste olie?

We hebben geen antwoord. Maar naar ons gevoel klopt er iets niet. Deze spelt-haverkoeken van Fryske ekobakkers Bolhuis kochten we in de plaatselijke natuurvoedingswinkel.
Deze bakker werden in 2008 uitgeroepen tot Held van de Fryske Smaak vanwege – citaat – 'zijn inspanningen om biologisch èn streekgebonden te werken en daarin heel veel pionierswerk te hebben verricht.' Aldus het platform Biologica.

Palmvet.
Palmolie bevat veel verzadigde vetten. Bovendien komt het van ver weg. En er worden stukken oerwoud voor gekapt. Het kan wel eko zijn, of beter: "van biologische herkomst", maar is het dan dus oké? Gezond?

Tapiocastroop.
Tapiocastroop is van de cassave. Ook niet van hier. Afrika.

Wat is wijsheid? Vooral omdat we weten dat veel derdewereldlanden onder druk van het IMF voor de Westerse wereld produceren om de schulden in te lossen. De lokale bevolking wordt er nauwelijks wijzer van. Lees ook locavoren.

Plaats een reactie