Schorseneren-tomatenschotel

Schwarzwurzelauflauf / Haferwurzauflauf

Een smakelijke ovenschotel van schorseneren, stukken tomaat en een ei-kaaslaagje eroverheen.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Duits
Voor: 4 Personen
Auteur: Lehmanns Bio-Service (recept iets aangepast)
Ingredienten
  • 1 kg schorseneren, geschild, in stukken van 3 à 4 cm
  • 200 gr dikke plak gekookte ham, in blokjes (optioneel)
  • 3-4 st hele tomaten, in brokken (uit blik)
  • 3 st ei
  • 1 eetl bloem of volkorenmeel
  • 1 scheut room
  • 3 eetl vers geraspte kaas (Parmezaanse)
  • 1-2 st slajot, gesnipperd
  • wat platte peterselie, fijngesneden/-gehakt
  • zout
  • peper uit de molen
  • roomboter (optioneel)
Bereiding
  1. Kook de stukken schorseneer in water met wat zout in pakweg 10 minuten beetgaar – niet te gaar (zie opmerking 3). Afgieten, uit laten lekken in een vergiet of zeef.

  2. Meng de schorseneren met de ham en de tomatenbrokken, met de sjalot snippers en het fijngehakte peterselieblad.

  3. Afhankelijk van de ovenschaal die je gebruikt: vet deze in met boter. Of niet.

  4. Verspreid het mengsel in de schaal.

  5. Neem een kom, meng daarin de bloem, geraspte kaas en een scheut room. En wat peper uit de molen.

  6. Giet het mengsel over het schorseneren-tomaten-ham-sjalot-peterselie-mengsel.

  7. Schuif de schaal in de oven en bak 20 à 30 minuten, tot de bovenkant mooi bruin is.

Opmerkingen
  1. Als de schorseneren er zijn, zijn er geen verse tomaten (meer). Dus gebruiken bio tomaten uit blik.
  2. Gebruik hele, gepelde tomaten uit die je grof in brokken snijdt, niet kant en klare blokjes die je ook in blik kunt krijgen.
  3. Het originele recept kookt de schorseneren eerst een half uur – dat wordt pap! (Wij hebben dat niet gedaan, we maken daarvoor te vaak iets met schorseneren.)
Schorseneren-tomatenschotel

19 februari 2024
Er ligt al een hele tijd een zak met schorseneren in de koelkast. Hoogste tijd om die te gaan verwerken en dit recept stond al sinds 10 februari 2009 op de harde schijf. Zo lang geleden! Dat verklaart de ouderwetse kooktijd 🙂
Het is een smakelijke ovenschotel. Schorseneren anders, kan je zeggen.

Ovenschotel voordat de deklaag erover is gegoten
Uit de oven (nagestrooide kaas ligt er wat apart op)

Plaats een reactie

Waardering