Schorseneren uit de oven

Italiaanse ovenschotel met schorseneren

Stukken schorseneer met penne en tomaten, olijven en peterselie in een met Parmezaanse kaas bedekte ovenschotel. Dat is gewoon smullen.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 2 Personen
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
 • 500 gr schorseneren, geschild en in stukjes van 4 à 5 cm
 • 100 gr (volkoren) penne
 • 4 st grote rijpe tomaten, in stukken (ai, dat is tweede helft zomer, dan zijn er geen schorseneren, dus tomaten uit blik)
 • 1 st rode of Spaanse peper, ontzaad en klein gesneden
 • 1 st fikse sjalot, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 15-20 st zwarte olijven (BIO), gehalveerd
 • wat platte (Italiaanse) peterselieblad, fijngehakt
 • olijfolie
 • genoeg Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
 1. Zet een pan water op het vuur.

 2. Vul de gootsteen of ruime kom met water en wat azijn of citroensap. Zuur voorkomt dat de schorseneren bruin worden. Schil de schorseneren met een beugelschiller – desgewenst onder water, zodat je geen last van de kleefkracht hebt – en snijd ze meteen in stukken.

 3. Verwarm de oven voor op 180℃

 4. De schorseneerstukjes moeten ca. 7 minuten koken. De pasta vermoedelijk ook of iets langer. De "grap" is dat ze samen in de pan kunnen.

 5. Terwijl penne en schorseneren koken, bak je in een koekenpannetje de sjalot met de peper en knoflook in wat olijfolie. Het hoeft niet door en door bruin te worden, gewoon wat garen/bakken vooraf.

 6. Doe alles in een ruime kom. Doe de stukken tomaat erbij. (Die komen dus uit blik, daar mag wat saus bij.) Meng alles goed en schep over in een ovenschaal.

 7. Bestrooi met een mooie laag kaas.

 8. Zet gedurende een minuut of twintig in de oven.

 9. Klaar, serveer. (Merk op wat we er geen zout bij hebben gedaan.)

Opmerkingen

Het oorspronkelijke recept (of recepten) komt van Internet, dat is nu twee keer danig verbouwd. Schorseneren zijn iets van november – eind februari. Tomaten van einde zomer. Net als basilicum. Maar platte (Italiaanse) peterselie kan nog steeds in de winter. Wij hebben het in de kas staan.

Ovenschotel met schorseneren – net uit de oven

19-02-2007
Hoewel het een smakelijk geheel is, blijf ik van mening dat dit soort “Italiaanse toestanden” de smaak van de schorseneren of salsifis (haverwortel) teniet doen. Ik heb er penne bij gekookt en door de schotel geroerd.

6 december 2023
Dit recept heeft als datum 19 februari 2007 en stond tot vandaag zonder foto’s op de site. Dat betekent in elk geval dat het sindsdien nooit meer is gemaakt. We hebben het recept dat in 2007 al was aangepast, nog wat meer verrijkt met sjalot en knoflook.
“Heerlijk,” zei mrs. M. Meer is niet nodig.

Ovenschotel met schorseneren – dwarsdoorsnee

Plaats een reactie

Waardering