Siciliaanse varkensstoof

Spezzatino de maiale

Siciliaanse varkensstoof 3 1100

ca. 1 kg varkensvlees (hamlappen, procureur), in blokjes; bloem; olijfolie; 1 eetl venkelzaden; 800 gr tomaten, ontveld; 1 ui, gesnipperd; 1 grote of 2 kleine tenen knoflook, een kwartier voor gebruik al geperst; 2 stengels bleekselderij, klein gesneden; 1 fikse peen of 5 à 6 bospenen, klein gesneden; 2 takjes rozemarijn; 8 blaadjes salie, opgerold en fijngesneden; 1 blokje uienbouillon (groentebouillon); iets water; 1 schepje suiker (oersuiker); zout naar smaak + pasta of aardappelen naar keus

Wij aten dit met pasta; u kunt ook tegen het einde gekookte aardappelblokken aan de stoof toevoegen

.

Tomaten ontvellen (zie hier) en in brokjes snijden.

Siciliaanse varkensstoof 4Neem een stevige pan (kasserol) en verhit een goede scheut olijfolie op niet te hoog vuur. Smoor de ui, wortel en selderij. Als de ui wat glazig wordt, de venkelzaden, rozemarijntakken en salie toevoegen. Omscheppen en even doorbakken.
Haal de brokken varkensvlees door de bloem – dat heet officieel bestuiven.
Doe de bestoven brokken in de pan bij de groenten en ook de knoflook. Schep om.
Doe dan meteen de brokken tomaat erbij. En blijf even omscheppen. Wat water mag erbij – niet te veel – en het blokje bouillon.
Draai het vuur laag en laat het geheel sudderen. Het schepje suiker mag er al bij.
Laat op laag vuur zeker 1½ uur sudderen.

Breng op smaak met wat zout.


29 augustus 2016
2Siciliaanse varkensstoof 1We eten niet vaak vlees en als dan is het vaak ook de incourante delen, zoals lever, hart, testes, kopvlees en poten. We zijn gek op procureur omdat dat zo mooi stoofvlees is. Of, met huid, voor flaeskesteg. En we maken graag worst. Maar in de vriezer lag al bijna twee jaar een pakje met erop geschreven ‘hamlappen’. Moet nog van Aagje zijn geweest.
Wat googlen leverde op een heuse Italiaanse site dit, naar verluidt authentieke Siciliaanse gerecht. Met de opmerking dat Sicilianen gek op venkel zijn. Dit gerecht paste behoorlijk bij het seizoen: rijpe tomaten, salie, rozemarijn, wortels, verse uien en knoflook alleen de bleekselderij kopen we.
Mrs. M, eigenlijk niet zo op de hamlap, vond dit uitstekend smaken en wilde een tweede keer hebben opgeschept. Nou ja, een betere aanbeveling voor dit recept is er niet.


OPMERKINGEN
In plaats van venkelzaad kan ook een hoeveelheid (naar keus) gehakte knolvenkel worden toegevoegd, tezamen met de tomaat.

 

 

 

 

Plaats een reactie