Snijbiet-matse taart

Mina de maza (sefardische matze taart)

bron: BBC Food
400 gr of (veel) meer snijbietblad (of spinazie); 2 of meer eieren; 100 gr feta, verkruimeld; 100 gr pecorino / oude schapenkaas, geraspt; 25 gr verse dille, fijngehakt; peper & zout; wat olijfolie; 2 grote of 5 kleine matses

Snijbiet-matse taart 2.jpg2 september 2010
Vanmorgen heb ik mrs. M van Schiphol opgehaald, terug van haar Canadese trip met dochter Gabi. Die is in Winnipeg achtergebleven om daar een half jaar te studeren. Zo gaat dat.
Dit recept ligt al heel lang in de keuken te wachten om te worden gemaakt. Net als wat pakken matses. De verwachting dat mrs. M ergens in de middag van de jet lag zou omvallen is vals gebleken. Dus rond zessen – eindelijk! – deze taart in elkaar gezet. En eigenlijk is het niet anders dan een andere spinazie of snijbiet taart (zoals bijv. deze).

Sefarad

Waarom de subtitel verwijst naar de Sefardische Joden, is onduidelijk. Deze Joden werden tezamen met de laatste moslims in 1492 Spanje uitgeknikkerd – of ze moesten Christen worden. Sefarad betekent trouwens in het Hebreeuws Spanje. Een matse is eigenlijk ongerezen brood en is een speciaal gerecht rond Pesach, het Joodse lentefeest. Dan herdenkt men de uittocht uit Egypte. Uittocht Egypte – uittocht Spanje? Maar nog geen echte link met deze taart van matses en snijbiet (of spinazie).

Bereiding

Neem een ronde taartvorm van 20 cm. Dat is net zo groot als de grote ronde matse. (Wij hebben er een van 22cm.)
Verwarm de oven voor op 180o C.

Snijbietblad krijgt u door het groen van de snijbietstengels te trekken. Deze laatste kunt u bewaren om morgen bijvoorbeeld dit te eten.

Kook het snijbietblad tot het net (niet) gaar is. Afgieten en uit laten lekken.
Snijbiet-matse taart 1.jpgVet de bakvorm in met olijfolie en zet even in de oven.
Week een matse in een bak met lauw water. Kort! Dep 'm droog. Haal de bakvorm uit de oven en drapeer de matse over de bodem – heet!. Als het niet passend is, nog een matse weken en met stukjes de gaten en randen vullen.
Knijp de snijbiet voorzichtig uit en snij de snijbiet grof.
Klop in een kom de eieren los (als u veel snijbiet heeft, neem twee stuks). Meng met de dille, kazen en snijbiet. Breng op smaak met peper en zout.
Leg in de bakvorm over de matsebodem.
Druk wat aan/strijk glad.
Klop het andere ei los en giet het over de taart.
Zet drie kwartier in de oven – tot de bovenzijde gebruind is.
Serveer warm.

OPMERKINGEN
1)   Het weken van matses vereist enige kunst en wel zodanig dat het ding grotendeels heel blijft. Wij hebben meerdere verspeeld.
2)   Bij ons is een dubbele laag matses in de taartvorm gelegd.
3)   Mag ook met spinazie. Mag ook zonder dille.

Snijbiet-matse taart 3.jpg

Plaats een reactie