Meer bomen maakt koude winters

Op 21 februari 2008 ging de actie voor het Natuurmonumenten Klimaatbos bij Biddinghuizen van start. Inmiddels staan er zo'n 80.000 bomen ter waarde van een miljoen euro. Maar is de mens daar nu ècht bij gebaat?

theoinsneeuwWoensdagochtend 8 september kon op Radio 1 drs. T.C.M. van Duren worden gehoord. Het vastleggen van CO2 door bomen te planten is nadelig voor de mens, betoogt hij. Omdat CO2, dat de warmte van nature vasthoudt, uit de atmosfeer wordt onttrokken, worden de winters kouder. Die van 2009-2010 heeft niet alleen meer slachtoffers onder ouderen gemaakt, maar ook tot grote economische schade geleid. Files, ongelukken, om maar niet te spreken van de trots van onze natie, de boeren.
"We hebben nauwelijks een lente gehad. De landbouw is in grote problemen gekomen. En vervolgens hebben we een korte zomer gehad. Het is nu alweer diep herfst. Voor de winter van 2011 moet worden gevreesd," aldus Van Duren.
 

spandoekafkoeling

Groene Khmer

Bestand:Tick 2 (aka).jpgHij vindt dat de mens niet te aardig moet zijn voor de natuur. De natuur is krachtig genoeg om voor zichzelf op te komen, getuige de natuurrampen en vulkaanuitbarstingen van de laatste periode. Zo zorgen de inspanningen van Greenpeace, Natuurmonumenten, WNF en andere organisaties ervoor dat we straks weer wolven in Nederland hebben. Daar is niemand en niets bij gebaat.
Grote dieren. Kleine dieren. Zo kan de opkomst van de teek en (dus) de ziekte van Lyme, gerelateerd worden aan de grotere zorg voor de natuur. Vroeger werden omgevallen bomen uit het bos gehaald; tegenwoordig blijft het liggen. Rotting, voedingsbodem voor insecten. Met alle nadelige gevolgen van dien, voor de mens.
 

Ambrosia

https://www.missouriplants.com/Greenopp/Ambrosia_trifida_plant.jpgWij, van MergenMetz, begrijpen de heer Van Duren. Neem nu het volgende: Op 7 september 2010 kwam een waarschuwing van de nVWA om de plant ambrosia rücksichtslos te verwijderen. In het NOS Journaal werd deze oproep nog eens herhaald. Als de mens niet zo weekhartig was geweest, gewoon radicale bestrijdingsmiddelen was blijven gebruiken, dan had deze van origine Noord-Amerikaanse plant nooit zoveel schade kunnen toebrengen. Nu lijden de hooikoortspatiënten, waardoor de kosten voor de gezondheidzorg weer stijgen.

 

Links

Meer weten over Van Duren? Klik dan hier en lees over het WNBF.

Plaats een reactie