Snijbiet met tomaten

Acelgas con tomate

1¾ kg (veel in elk geval) snijbiet; 1 ui, fijngesneden; 1 kg heel rijpe tomaten, ontveld, zonder pitjes en gehakt;1 eetl gemengde kruiden; zout; olijfolie

Trek het blad van de snijbietstengel af. Was het blad (3 x = schoon). Snijd het klein en kook het een minuut of tien. Tot het gaar is. Afgieten en uit laten lekken.
Snijbiet met tomaten 1.jpgVerhit wat olijfolie in een koekenpan. Bak de ui, niet bruin, wel zacht en glazig. Dat betekent: niet al te hoog vuur en regelmatig roeren of om scheppen. Voeg de tomaten toe en laat een kwartier of zo stoven. Af en toe omscheppen en de stukken tomaat wat fijner maken.
Doe dan de uitgelekte snijbiet erbij, roer door en laat nog een paar minuten verwarmen. Serveer.


Zaterdag 28 augustus 2010
“Kunnen we toch vanavond mee-eten?” Jolien had zo-even een duathlon gedaan in Borne. Ze was derde geworden bij de dames. Borne ligt nogal een eindje van hier. Zij en René zouden eerst niet mee-eten. Joepie! Als tijdelijk man alleen dacht ik even een keer niet te hoeven koken. Hoe anders kan het lopen. Toch maar om een uur of zes de moestuin in.

We aten dit met rijst en het was gewoon lekker. Maar dat komt ook omdat ik die geweldige stakeless-tomaten heb gebruikt. Die zijn zo verslavend van smaak.


OPMERKINGEN
1)   Ik heb de tomaten niet ontpit. Wel ontveld. (Hoe dat te doen? Klik dan hier)
2)   Kruidenmengsel: tja, het komt uit een Spaans kookboek. Ik heb van de weeromstuit maar gedroogde tijm, basilicum e.d. met de vijzel fijn gewreven. En dat was niet verkeerd.
3)   De snijbietstengels kunnen weer voor andere gerechten worden gebruikt in een van de komende dagen. (In ons geval zijn ze naar de varkens gegaan.)

Plaats een reactie