Deze komkommersoep is koud. Komkommer en yoghurt en dille, maar dan volgens een recept van Gordon Ramsay. En nog lekker ook.
- 3 st grote komkommers, elk ca. 650 gr
- citroensap naar smaak
- 1 eetl olijfolie
- handvol verse dilleblaadjes, grof gehakt, enkele hele takjes voor garnering
- ½ l youghurt
- 1-2 eetl mierikswortelroom, optioneel
- peper uit de molen en zout
-
Schil de komkommers. Trek met een dunschiller of kaasschaaf er een aantal (voor 4 personen 4 of 8) tagliatelle-achtige reepjes van.
-
Leg de linten in een kleine kom. (Gordon zegt de komkommers eerst in kwarten te verdelen, te ontzaden en dan wat reepjes te trekken, maar dit vind ik makkelijker. De komkommers zijn heel nog stevig. Alleen oppassen voor te brede linten.)
-
Halveer de komkommers en schraap er met een eetlepel de zaadlijsten uit. Wegdoen, dat spul.
-
Hak de komkommers in stukken. Ze worden namelijk tezamen met de yoghurt gepureerd. Desnoods in twee batches: de helft van de yoghurt en de helft van de komkommer.
-
Neem een fijne zeef en wrijf de komkommerpuree er met de bolle kant van een soeplepel door. Gooi de in de zeef achtergebleven prut weg.
-
Breng op smaak met peper en zout. En eventueel wat mierikswortelroom (zie opmerkingen). Wegzetten in de koelkast.
-
Een eetlepel olijfolie, wat citroensap, wat peper en zout en de gehakte dille roert u voorzichtig door de linten. Afdekken met een folie en ook wegzetten in de koelkast.
-
Zet kommen of soepborden ook in de koelkast.
-
Opdienen: doe de soep in de borden en drapeer er een of twee linten in/op. En een takje dille.
Mierikswortelroom heb ik als volgt gemaakt: een stuk mierikswortel (uit de vriezer) met watroom in de blender gedaan en dan, net als de soep, ook door een zeef gewreven. Voila, mierikswortelroom. Naar smaak bij de komkommersoep doen, maar pas op dat het niet doorslaat tot een mierikswortelsoep.
5 augustus 2009
Ik ben al een tijdje in de ban van diverse recepten voor Crème de Concombre à l’Aneth – oftewel komkommersoep met dille, maar in het Frans klinkt het zoveel mooier. Er zijn recepten die warm worden opgediend en koud, met een aardappel en/of prei en zonder, met room, met yoghurt of met een hangop. Enzovoorts. Ik wil ze eens op een rijtje zetten. Eens. Twee recepten springen er uit, een warme en deze koude van Gordon Ramsay. Omdat het vandaag erg warm is, de koude gekozen.