Spaghetti met daslook

Spaghetti met daslook

Smakelijk en snel. Een paar fikse bossen hartstikke vers daslook blad, wat tenen knoflook en een Spaanse peper. Pasta koken, de groenten even wokken. Mengen en klaar.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Duits
Auteur: Chefkoch.de
Ingredienten
 • 400 gr droge spaghetti
 • 300 gr vers daslookblad, stelen eraf, dun gesneden
 • 6 tenen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
 • ½ – 1 st Spaanse peper, fijngesneden
 • zout en versgemalen peper
 • scheut olijfolie
 • groentenbouillon
 • Parmezaanse kaas, vers geraspt optioneel
Bereiding
 1. Te lange bladstelen aan de daslook is niet zo lekker. Rol het blad wat op en snijd het in ½ cm dikke reepjes.

 2. Breng bouillon aan de kook en laat daarin de pasta koken. (Lees dit). Verse pasta is zo klaar. Kan ook. Maar let op. 

 3. Neem een stevige pan of wok. Verhit daarin de olijfolie. Als de pasta bijna gaar is, bakt u eerst kort de knoflook en peper aan en doet daarna de berg daslook erbij.

 4. Goed omscheppen. Meteen de pasta afgieten en in de wok of pan erbij doen. Mengen.

 5. Breng op smaak met peper en zout; strooi er desgewenst Parmezaanse kaas over en serveer.

31 maart 2016
Ja, er zijn veel daslookrecepten, maar in weinig is het een soort van hoofdingredient. Uitgezonderd de pesto’s. Na wat zoeken dit recept bij onze oosterburen gevonden. Die weten wel raad met Bärlauch, zoals dat daar heet.
Het smaakte uitstekend. Simpel te maken gerecht, waarschijnlijk duurt het daslook plukken het langst. En er is fiks wat nodig. Mrs. M vond kaas erover onnodig. We hebben het niet gemist.

5 gedachten over “Spaghetti met daslook”

 1. Daslook geoogst met de zeis.In 1 minuut een mand vol en alleen wat uitzoek werk om het gras er uit te halen. Vanavond dit recept proberen!

  Beantwoorden
 2. Niet om te zeuren, en als Derk zoveel binnen een minuut bij elkaar kan zeisen valt het kennelijk wel mee, maar toch even dit, van Wikipedia:
  “De daslook (Allium ursinum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Het is een vrij zeldzame soort in België en Nederland. De soort is in Nederland wettelijk beschermd”
  Er zit ook nog een modererende bepaling aan:
  “De Flora- en faunawet verbiedt het verstoren van de beschermde planten en aan de burger wordt een zorgplicht opgelegd. Afwijkingen van de verbodsbepalingen zijn mogelijk indien geen afbreuk wordt gedaan aan de gunstige staat van instandhouding van de soort.”
  In dat laatste zinnetje kan je met enige goede wil lezen, dat als je er genoeg laat staan, het niet erg is er een paar te plukken, toch?

  Beantwoorden
  • Dat zal wel de bedoeling zijn. Alles is betrekkelijk. Er is een wildplukboek in Nederland dat een foto bij daslook heeft staan van de bolletjes, niet van het blad. Dat beeld zegt: uit de grond rukken. Dat is in elk geval afbreuk aan de instandhouding. Wij hebben zeldzame planten als daslook, maar ook brave hendrik in onze tuin geplant. We hebben vrienden in wier tuin daslook een plaag is, het zaait zich daar lustig uit.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering