Spaghetti met snijbiet en knoflookchips

Spaghetti met snijbiet en knoflookchips
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
45 min
 

Bijzonder en verrassend. Een smakelijk pastagerecht van snijbiet èn de stelen/stengels, krenten, olijven, fèta en eroverheen knoflookchips.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: tijdschrift Gourmet
Ingredienten
 • fikse scheut olijfolie
 • 1 bol(!) knoflook, de tenen gepeld en in de lengte in dunne plakjes gesneden
 • 1 st middelgrote ui, fijngesneden
 • 700 gr snijbiet, met stelen
 • 125 ml water
 • 240-300 gr spaghetti
 • 100 gr kalamata of taggiasche olijven, zonder pit, in snippers gehakt
 • 100 gr feta, echte dus, verkruimeld
 • 100 gr droge krenten
 • peper uit de molen en zout
Bereiding
 1. De knoflook als eerste snijden en dan 10 minuten laten liggen. Waarom? Lees Eating on the Wild Side (in Nederland: Supergroente & Powerfruit).

 2. Neem een stevige gietijzeren pan (kasserol). Verhit een fikse scheut olie op middelhoog vuur. Als het begint te bewegen, de plakjes knoflook erbij doen. Een paar minuten al roerend bakken. Eruit nemen als ze mooi bruin beginnen te kleuren en op een stuk keukenpapier uit laten lekken.

 3. Giet desnoods wat olie weg. Maar bewaar wat voor het vervolg.

 4. Trek het blad van de snijbiet. (Wassen, 3 x wassen is schoon.) Het blad hak je grof.

 5. De snijbietstelen worden heel dun gesneden.

 6. Breng een pan water alvast langzaam aan de kook voor de spaghetti.

 7. Smoor de ui op middelhoog vuur in de pan met het restant olie. Als ze zacht en gelig begint te worden, de krenten erbij doen. Als die na een minuut of zo zacht beginnen te worden, de snijbietstengelstukjes erbij.

 8. Doe er een scheutje water bij en wat peper en zout. Leg het deksel op de pan en laat het op middelhoog vuur een minuut of vijf sudderen.

 9. Misschien een goed moment om de pasta in het kokende water te doen? Afhankelijk van de kooktijd.

 10. Doe de snijbietblad in de kasserol en laat nog eens pakweg 5 minuten smoren.

 11. Spaghetti afgieten. Meng de beetgare spaghetti met de snijbietmassa en de olijfsnippers.

 12. Schep op borden. Strooi er verkruimelde feta overheen en de knoflookchips. Serveer

9 juli 2014
De vriendentafel van H en A is om de week op woensdag. De andere week hebben we ‘s avonds Chocoweb-overleg. Maar ergens is het uit de pas gaan lopen: vanavond niets en volgende week woensdag beide.
Het heeft de hele dag, net als gister, geregend. De Ark van Noah kwam nog net niet voorbij varen. Geen vriendentafel, dan maar een gerecht maken dat ik ergens in 2008 heb opgeduikeld en nog op de harde schijf staat. Nu op de site.

“Heerlijk,” zei mrs. M “Is er nog meer?” Nee, we koken vrij exacte porties. Maar het is inderdaad een wonderlijke smaakcombinatie. De bittere broosheid van de knoflookchips, het zoete van de krenten en daarbij de feta. Ingebed in het aardse van de snijbiet.

21 augustus 2023
Juli dit jaar regende het ook heel veel, de tweede helft van augustus is aangenaam. Soms boven de 25 graden, dat is iets te aangenaam. Chocoweb heet al heel wat jaren ClearChox, gewoonweg omdat iemand de naam had gekaapt en we met Chocoweb.de niet in Duitsland konden starten. En nu is ClearChox alweer heel wat jaren groothandel, levert over heel Europa goede chocola aan winkels. Werkelijk goede, in allerlei opzichten.

En dit gerecht? Is nog steeds heel lekker. Vandaag, vermoedelijk negen jaar later, weer gemaakt. En het recept in nieuw formaat op de website. Dat heet vooruitgang.

Plaats een reactie

Waardering