Sperziebonen in tomatensaus (fagiolini in umido)

Sperziebonen in tomatensaus (fagiolini in umido)

Een werkelijk verrukkelijk Italiaans gerecht: heerlijke beetgare sperziebonen in een volle tomatensaus van verse, rijpe tomaten en basilicum.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Aan tafel in Toscane, uitg. De Lantaarn, 2002
Ingredienten
  • 500 gr sperziebonen
  • 1 st ui, blond of rood, grof gehakt
  • 2 eetl olijfolie
  • 500 gr verse, rijpe tomaten (ontveld en ontzaad (niet echt nodig)
  • handvol basilicumblad
  • peper uit de molen en zout
Bereiding
  1. Neem een kasserol (ruime, stevige pan). Fruit de ui in de olijfolie tot ze geel glazig is.

  2. Voeg de sperziebonen toe en roerbak het geheel tot ze goed met de olie en ui zijn bedekt.

  3. Doe het vuur laag. Knijp de tomaten met de handen boven de pan fijn.

  4. Scheur of snij de basilicumbladen grof. Schep ze er doorheen.

  5. Doe het deksel op de pan en laat het ca. 20 minuten zachtjes koken tot de sperziebonen beetgaar zijn. Af en toe omscheppen.

  6. Doe het geheel in een schaal. Kan heet of lauw worden gegeten.

Opmerkingen

Uit ervaring kunnen we zeggen dat aardappel en ook sperziebonen slecht garen in tomatensaus. Wij koken de sperziebonen dus voor en maken de tomatensaus waar we de bonen aan toevoegen.

18 juli 2005
Ik had ca. 650 gram purple teepee.

12 augustus 2024
Zou het werkelijk meer dan 19 jaar geleden zijn dat we dit maakten? Het kan, we hebben namelijk veel sperziebonen voor zaad geteeld. Dit jaar niet. Maartje en Gerhard hadden vorig jaar gele sperziebonen van hun vakantie meegenomen. Niet heel bijzonder dus we kunnen dit jaar weer eens sperziebonen eten. En de foto’s erbij.

Over de foto’s: pas later dacht ik aan dit recept, waar nog geen goede foto bij stond. Maar in deze foto ontwaar je geitengehakt en stukjes celtuce (stengelsla). En geen basilicum.
Enfin, eerdaags nog een keer maken, voor het correcte plaatje.

1 gedachte over “Sperziebonen in tomatensaus (fagiolini in umido)”

  1. Het is nu negen jaar later en inmiddels is bekend dat sperziebonen niet erg gaar worden in een zure (tomaten-)omgeving. Dus kook ze eerst voor en voeg ze later samen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering