Spinaziesalade met gekonfijte citroen

Salkh Bil Hamid Wal Zaytoun

Bron: Arabesque, Claudia Roden (in NL: Duizend-en-één Smaken)
(Voor 6 tot 8 personen:) 1 kg spinazie (of snijbiet), 3 tenen knoflook, fijngehakt; 3-4 eetl olijfolie; schil van ½ gekonfijte citroen, fijngehakt; 50 gr zwarte olijven, ontpit en fijngehakt + 4 a 5 hele olijven; peper & zout

Spinaziesalade met gekonfijte citroen 1Verwijder de dikke stelen en bladnerven (bijv. als u blad van zilversteel snijbiet gebruikt – in dat geval hebben de forse bladstelen nogal wat gewicht, ipv het groen. Hier rekening mee houden.)

Neem een grote pan op zeer laag vuur waarin u de gewassen – met nog wat aanhangend water – bladeren tot een zachte massa laat worden. Het deksel wel op de pan. De bladeren “stomen” in eigen nat en aanhangend water. Bij spinazie duurt dit 1-2 minuten, bij snijbiet ongetwijfeld langer. (Hoe forser en ouder het blad, hoe langer.)
Goed laten uitlekken.

Verhit de knoflook in de eetlepel olijfolie, ook in een ruime pan. Als de geur vrijkomt de gehakte citroenschil, olijven en spinazie/snijbiet toevoegen. Voeg peper & zout toe en kook een minuut of twee op hoog vuur. Roer de rest van de olijfolie erdoor en garneer met bewaarde olijven.
Serveer koud.

29 juli 2009
Met snijbiet gemaakt. Wat moet ik zeggen? Bijzonder smakelijk! Rob zei tegen het einde van de maaltijd: “Minstens zo lekker als bij Adriano.” Dat betekent in elk geval dat ik niet slecht kook. Want bij Adriano is het geweldig eten.

14 augustus 2015
Met onze Kooktroep! een barbecue. Naast o.a. twee harders, wat souvlaki (van bonte bentheimer), een Griekse salade, geroosterde groenten, ook dit mooie gerecht gemaakt. Met snijbiet. Uiteraard.  Heerlijk. En koud. Oh ja, en de foto’s genomen. Die ontbraken in 2009.

OPMERKINGEN
1.   Het is een bijgerecht. In deze hoeveelheden voldoende voor 8 personen. Ik had net geen kilo (850+ gram) snijbietblad, d.w.z. al ontdaan van de stelen.
2.   Afhankelijk van de grootte van de citroenen, kan er best wel wat meer gesnipperde schil bij.

Plaats een reactie