Stamppot paardenbloem

Uit de Køken van MergenMetz

1½ kg kruimige aardappelen, geschild en in grote brokken; fikse bak mooie, groene paardenbloembladeren; 1 grote ui, klein gesnipperd; wat ghee (roomboter) en olie om te bakken; scheutje melk; peper en zout

Je hebt geluk als er een veldje is waar paardenbloem is uitgezaaid. Nu, begin april, staat al het blad er al fiks groot en fris bij. Knip het op pakweg 2 cm van de grond. Eruit trekken en afknippen mag ook, hoor.

Het bruin is van de gefruite ui. Dat geeft een extra lekker smaakaccent.

Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Dat is een minuut of twintig. Ergens tussen door de gesnipperde ui smoren in een stevige pan. Doe dat met een lepel ghee (of roomboter) en wat olie. Ze mogen wat bruinen.

Was de paardenbloembladeren (3 x is schoon, zeggen ze in Wageningen). Pak bosjes en snijd ze in stukken van 2 à 3 cm.

Als de aardappelen gaar zijn: afgieten en stampen. Schep het over in de pan met de ui, schep goed door. Om het iets smeuïger te maken een scheutje melk erbij doen. Houd het op laag vuur. Schep dan de paardenbloembladeren erdoorheen. Stoof nog eventjes. Pas op dat het niet aan de bodem aanbrandt. Breng op smaak met peper en zout.


3 april 2017
Van de week zulke grote mooie paardenbloemplanten gezien. Ze lachten me toe. En die zijn uiteraard geoogst. Arwen at mee en schilde de aardappelen.
Dit is een uitstekende, smakelijke en gezonde stamppot. Een leek zou niet weten wat er in zit: het heeft een licht bittertje. Stamppot andijvie?
Makkelijk en snel te maken. Wij aten het met een wildzwijnrookworstje en een lik mosterd.


OPMERKINGEN
1) Kaas erdoor roeren kan.
2) Uitgebakken spekjes erdoor roeren of erop is ook lekker
3) Creme fraiche mag er ook doorheen

 

1 gedachte over “Stamppot paardenbloem”

Plaats een reactie