Stamppot rode kool

Stamppot rode kool

Stamppot rode kool is een klassiek gerecht dat niet mag ontbreken. Rode kool, appel en aardappelen en de nodige kruiderij maken een heerlijke winterse pot. Eventueel met (vegetarische) worst.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Uit de keuken van MergenMetz (voor zover je met dit gerecht nog origineel kan zijn)
Ingredienten
  • ½ st rode kool, op de mandoline dun geschaafd
  • 500 gr aardappelen, in blokken
  • 1 st ui, gesnippers
  • 2 eetl rode wijnazijn
  • 2 st laurierblad
  • 3 st kruidnagelen
  • 1 st appel of yacon, in kleine stukjes
  • ½ eetl honing
  • paar stukjes foelie
  • peper uit de molen en zout
  • scheutje olijfolie
  • ½ kopje wter
  • snufje kaneel optioneel
Bereiding
  1. Neem een ruime pan. Verhit daarin de olijfolie en bak de gesnipperde ui al roerend glazig.

  2. Doe de kool erbij, water, appelstukjes, laurier, foelie, kruidnagelen. Schep goed om en stoof gedurende pakweg 20-30 minuten. Te gaar is niet lekker (vinden wij).

  3. Doe tegen het einde van de stooftijd de azijn en honing erbij.

  4. Kook parallel de aardappelen

  5. Als de aardappels gaar zijn, deze afgieten en stampen.

  6. Uit de pan rode kool de laurierblaadjes, zo mogelijk de kruidnagelen vissen. De foelie zal wel niet terug te vinden zijn.

  7. Meng de aardappelpuree met de kool. Klaar.

Eigen foto

17 januari 2010
Op een of andere mysterieuze wijze waren we vrijdagnacht en zaterdag geveld door buikaandoeningen. Buikgriep heet het in de volksmond. Voedselvergiftiging is de ware naam. Maar donderdag hadden we mosselen gegeten. Als daar iets raars tussen zou hebben gezeten, duurt het niet meer dan 24 uur. Vrijdagavond waren we uit eten.
Deze stamppot rode kool, op zondagavond, was de test of onze gestellen ‘het’ weer allemaal konden verwerken. Met worst van eigen varks.

11 januari 2024
Deze keer gemaakt met blokjes yacon in plaats van appel. Is wel lekkerder, wat knapperiger (yacon wordt niet snel moes). En met alle ingrediënten is het een geurige stampport

Plaats een reactie

Waardering