Verrukkelijk zomers courgettegerecht met pittige 'nduja en tagliatelle is of spaghetti. Wat verse basilicum en (ingelegde) citroen
- 2-3 st middelgrote courgettes
- olijfolie
- ingelegde citroen of verse citroen BIO
- zout
- 4 tenen knoflook, geperst, kwartier voor het de pan in gaat
- 50-70 gr 'nduja of zachte, pittige chorizo
- 280 gr spaghetti of tagliatelle of andere slierten
- 1-2 handen gehakte kruiden (basilicum of peterselie of wat anders)
- fiks wat pecorino of Parmezaan, vers geraspt
-
Zet alvast een pan water op voor de pasta. Beetje zout erin mag. (Kooktijd van de pasta is doorgaans 6-8 minuten.)
-
De knoflook is natuurlijk al geperst 🙂
-
Snijd de courgettes in de lengte door. Haal met een lepel de zaadlijst eruit. Snijd dan de gehalveerde courgettes in plakjes van pakweg ½ cm dikte. Een soort sikkels krijg je dan. In totaal rond de 900 – 1000 gram. Een mandoline kan handig zijn.
-
Wij gebruikten een halve ingelegde citroen. De schil hebben we in reepjes gesneden en kleiner gemaakt. Het vruchtvlees is weggedaan. Als je verse citroen gebruikt: Neem de zest/rasp van een hele citroen + sap van de helft
-
Weeg de 'nduja af, doe het in een kom. Als hetw ater voor de pasta al kookt, neem een kopje eruit, meng het met de 'nduja tot het een saus is. Niet te dunne, waterige saus!
-
Snijd of hak de kruiden klein. En rasp de kaas, als dat al niet is gebeurd.
-
Neem een stevige pan, een kasserol. Verwarm daarin een scheut olie
-
Doe de courgettemanen erin, strooi er wat zout over en schep om. Bak ze wat, tot ze bruin worden. (Dat gaat, gezien de hoeveelheid, nooit met allemaal lukken, maar er mag best wel beet in zitten en de kleur krijgen ze wel van de 'nduja.) Dat duurt een minuut of vijf, ergens tussendoor – met het oog op timing:
-
Doe de pasta in het kokende water.
-
Doe de citroen en knoflook bij de courgette, schep goed om.
-
Doe de 'nduja erdoor.
-
En nu moet ook ongeveer de pasta gaar zijn – liever net niet gaar. Giet af, bewaar een kopje kookvocht. Doe de pasta bij de courgettes en schep goed om.
-
En tenslotte de kaas en de kruiden. Even doorroeren en op de borden scheppen.
-
Eet smakelijk!
10 augustus 2022
Al wat langer geleden had ik de hand kunnen leggen op wat pakjes ‘nduja, heerlijk pittige “smeerworst” uit Calabrië. Langer geleden maakten we Pasta con patate, ‘nduja e provolone, waarin we de eerste keer zachte chorizo gebruikten en later ‘nduja.
Met de overdaad aan courgettes was het de moeite waard eens te zoeken naar “zucchini nduja site:.it” voor inspiratie. En dit is het geworden. Bijzonder smakelijk! En dat op een dag met tropische temperatuur.