Spinazie met tomaat in kokosmelk met daarnaast wat kruidige aardappels. Erg lekker en niet moeilijk om te maken. Heerlijk!
- 500 gram aardappels (stevige, zoals rosevals) geschild, in grotere brokken
- 2 st ui gesnipperd
- 4 tenen knoflook gehakt of geperst
- 800-1000 gram verse spinazie
- 240 gr tomaten gehakt
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2-3 eetl limoen- of citroensap
- 240 ml kokosmelk
- 1 theel kurkuma
- ½ theel ketoembar (korianderpoeder)
- 1 snuf chilipoeder of cayennepeper of druppels tabasco
- 1 eetl kerrierpoeder (optioneel)
- 2 eetl verse peterselie of korianderblad, gehakt
- peper uit de molen en zout
- olijfolie of arachideolie
-
Maak een sausje van de tomatenpuree, de kruiden (niet de kerrie) en wat water. Zet weg.
-
Kook de aardappelbrokken 5 – 10 minuten, net niet gaar. Afgieten en wegzetten.
-
Was de spinazie en snij deze iets fijn; niet te grof, maar zeker geen "gehakte spinazie".
-
Bak de snippers van 1 ui glazig, lichtbruin aan in een paar eetlepels olijf- of arachideolie een kasserol (stevige pan).
-
Doe de gehakte tomaten erbij en laat het een minuut of 5 inkoken.
-
Doe de spinazie erbij, de kokosmelk en de kerriepoeder erbij en eventueel wat peper en zout.
-
Ongeveer een kwartier stoven en regelmatig omroeren. Spinazie met kokosmelk, tomaat en kerrie komt bizar over, maar smaakt goed.
-
Neem een koekenpan, verhit weer wat olie en bak de snippers van de andere ui in wat. Doe wat later de knoflook erbij en daarna de aardappelbrokken. Alles wat lekker aanbakken.
-
Doe tomatenpuree-kruidensausje erbij. Doorroeren. Doe het deksel op de koekenpan en laat het gaar worden. Wel af en toe roeren.
-
Dien op: wat aardappels op het bord, de spinazie ernaast. Strooi wat peterselie- of korianderblad over de aardappels en besprenkel het geheel met wat citroensap.
-
Eet smakelijk!
16 september 2005
Ik had geen zin om te koken. Maar frites halen, stond ons ook tegen. Dus toch maar flink wat spinazie geplukt. Geen spijt van. Mrs. M vond het erg lekker. Inderdaad een heel andere smaak dan anders.
14 augustus 2012
Nu dan eindelijk eens met foto. Zeven jaar later maar ik denk dat dit gerecht wel één à twee maal per jaar wordt gemaakt. Vandaag met veel Nieuw-Zeelandse spinazie. Misschien dat daardoor de kleur wat minder groen is. Blijft erg lekker.
14 mei 2021
Vandaag de eerste echte spinazie geoogst. Eigenlijk het uitdunnen van de rij, zodat de andere planten groter kunnen groeien. Gemengd met wat gele tuinmelde, ook uitdunsel. Al met al een fikse bak vol.
Is het nu bijna negen jaar na de vorige keer? Ik dacht het niet. Maar op mijn bureau ligt de print van de oude versie van dit recept. Dus vandaag gemaakt en in een officieel recept-formaat gegoten. Met nieuwe foto’s. Mrs. M vond het nog steeds “Heerlijk!”