Tarta di Santiago

Galisische amandeltaart

Bron: Culinaria España
Deeg: 75 gr suiker; 200 gr bloem; 1 ei; 100 gr boter

Vulling: 4 eieren; 250 gr suiker; 1 rasp van onbespoten citroen; 250 gr amandelen, fijngehakt; mespunt kaneel; poedersuiker

https://euroholiday.files.wordpress.com/2008/11/tarta_de_santiago_012221.jpg

Gebruik een springvorm van max. 30 cm.
(Afbeelding geleend van Internet. Ze staat vrijwel identiek in het boek. Het kruis is dat van de Jacobsorde en wordt door de banketbakkers in Santiago de Compostela met een mal uitgespaard tijdens het strooien met de poedersuiker.)

Vet de springvorm in en verwarm de oven voor op 180o C.
Kneed met de ingrediënten het deeg. Maak er een mooie bal van. Rol 'm uit (bestrooi het werkvlak eerst met wat bloem) en bekleed de bakvorm. De vulling zal een paar cm hoog worden en door het bakken iets rijzen. Snijd aan de binnenkant van de vorm de opstaande rand deeg op enkele cm's hoogte af.

Voor de vulling eerst de fijngehakte amandelen (zie opmerkingen) mengen met de suiker. Meng de eieren erdoor als ook de citroenrasp en het kaneel. Roer alles goed. Dat hoeft niet met een mixer, maar het moet een mooie homogene massa worden. Giet in de springvorm.
Zet het een half uur (tot drie kwartier) in de oven.
Laat 'm in de vorm afkoelen en bestrooi 'm voor het opdienen rijkelijk met poedersuiker. En als u een sjabloon van het e.e.a. heeft….

11 april 2009
Het dessert van de Spaanse maaltijd. Ik heb mij suf gezocht naar iets typisch Spaans. Maar ja, behalve Moro en Culinaria España heb ik eigenlijk geen echt Spaanse kookboeken. En Moro is nog meest van de zuidzijde van de Middellandse Zee. Edoch, dit is een makkelijk te maken en geweldig lekkere taart.

OPMERKINGEN
1)   Ik heb amandelsnippers gebruikt. In een kom en even met de hand verkruimelen. De vulling heeft na het bakken wat van amandelspijs.
2)   In de gasoven…. Nee, correctie: in mijn gasoven heb ik het drie kwartier laten bakken. Na een half uur prikte ik erin en de naald oogde nog wat nat. De bovenkant van de taart was bovendien wat bleek.
3)   Ik heb de taart niet zelf opgediend. Marijke had 'm al in punten gesneden en ze op de bordjes gelegd voordat ik er poedersuiker over kon strooien. Deze test bewees: ook lekker zonder poedersuiker.

Plaats een reactie