Galisische amandeltaart

U hoeft niet op bedevaart, echt, u kunt deze geweldige taart van amandelen uit Santiago de Compostela ook makkelijk zelf maken. En overigens wordt het ook elders in Spanje gemaakt en gegeten.
- 4 st eieren
- 200 gr suiker
- 200 gr amandelmeel / gemalen amandelen
- 1 theel kaneel
- 1 st citroen, alleen rasp van de schil
- boter om in te vetten
- bloem om te bestrooien
- poedersuiker
- amandelschilfers (optioneel, geroosterd in een droge koekenpan)
-
Gebruik een taartvorm van max. 30 cm.
-
Verwarm de oven voor op 150℃.
-
Klop (met een mixer) in een kom de eieren, suiker, cirtoenzeste en kaneel tot een lobbige massa. Dat kan wel vijf à tien minuten mixen betekenen, maar dan wordt het ook wel een beetje dik. Lobbig dus.
-
Amandelmeel koop je, je kan ook amandelschilfers in een keukenmachine fijnmalen.
-
Meng het amandelmeel door de suiker-eimassa.
-
Vet de bakvorm in met de boter en strooi er bloem over (teveel aan bloem eruit kloppen).
-
Vul de bakvorm met de massa. Bak gedurende een half uur op 150℃. Je zult zien dat de taart een beetje rijst, en als je het eruit haalt weer inzakt 🙂
-
Bestrooi de taart met poedersuiker en de amandelsnippers.



11 april 2009
Het dessert van de Spaanse maaltijd. Ik heb mij suf gezocht naar iets typisch Spaans. Maar ja, behalve Moro en Culinaria España heb ik eigenlijk geen echt Spaanse kookboeken. En Moro is nog meest van de zuidzijde van de Middellandse Zee. Edoch, dit is een makkelijk te maken en geweldig lekkere taart.
25 februari 2025
Wilma en Jan-Paul komen eten. Hoewel we twintig dagen geleden terugkwamen van vakantie, zijn we nog in de Spaanse stemming, Wat hapjes vooraf (queso manchego, olijven, mojama), fideau met fruit de mer en een punt van deze taart.