Kleine windmolens getest

Bij het Zeeuwse Schoondijke zijn een jaar lang kleine windmolens getest op hun rendement. Windmolens voor huiselijk gebruik. Het resultaat is dat men beter kan wachten op de volgende generatie. Of op een drastische prijsverlaging.

In De Volkskrant van zaterdag 18 april wordt de test besproken. De initiatiefnemers zijn Windcooperatie Zeewind, Greenchoice, Eneco, Delta en de provincie Zeeland.

Energy ball.jpgKekke windmolens als de Turby en Energy Ball blijken te duur om nog enigszins rendabel te kunnen zijn. Ze zien er mooi uit maar leveren weinig stroom voor veel geld. Een "ordinaire" Fortis Montana of Skystream daarentegen produceert goed. Maar dan heb je meteen een rotordiameter van vier meter. Hetgeen meer is dan een woningetage hoog.

Achterdocht?

https://www.carbonfreeenergy.co.uk/IMAGES/Montana%205kW.jpgEen achterdochtig ingestelde consument wantrouwt de resultaten. Het is niet erg in het belang van energieleveranciers dat iedereen een molentje op zijn dak of in zijn tuin heeft. Maar dat terzijde. Een duidelijke analyse is te vinden op deze boeiende site: olino.org
Lees hier het bericht uit De Volkskrant.

Subsidie

In het artikel in De Volkskrant wordt met geen woord gerept over subsidie. Toch is er ook voor windmolens een SDE-subsidie van ca. 4 cent/kWh te krijgen. Zie dit: SenterNovem – Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)

Plaats een reactie