Tiramisù della Livia

Uit: Cucina & Famiglia (waarin ook de Timpáno uit Big Night is opgenomen)

(Voor 10 – 12 personen:) 4 grote eieren; 8 eetl. kristalsuiker (dus rietsuiker); 1 pound mascarpone; 1 cup amamarettokoekjes (optioneel); 2 cups espresso; 1 eetl rum, grand marnier of cointreau; lange vingers; 2 eetl. cacaopoeder.

Enig nazoekwerk levert de volgende gegevens op: 1 cup (USA) = 236 ml. 1 pound = 373 gram. En volg je gevoel.

Tiramisu della Livia 2Scheid de eieren. Vermorzel de amarettokoekjes. Klop in een schaal de eigelen met 6 eetlepels suiker tot een schuimige massa. Klop de mascarpone erdoor, tot het smeuïg en zacht is. Wegzetten.
Neem een schone (absoluut vetvrije!) schaal en klop de eiwitten luchtig en doe de andere 2 lepels suiker erbij. Kloppen tot het stijf is (pieken blijven staan).
Spatel voorzichtig (vouw) het eiwit door de mascarponemengsel. (Optioneel: meng de amarettokoekjes erdoor.) Wegzetten.


Tiramisu della Livia 3Neem twee schalen, een om ‘te dopen’ en een voor het eindproduct, de tiramisù. Meng de espresso met de rum in een lage schaal. Laat elke lange vinger stuk voor stuk het vocht opnemen. (Niet te lang laten liggen, dan worden ze papperig en breken ze.) Leg ze dicht op elkaar in een laag in de andere schaal. Doe de mascarpone erover en dan de cacao (zie opmerking 1). Zet in de koelkast.


1 september 2007
Kooktroep! bij Holger en Anne. Italiaans eten op hun veranda. Dan moet er tiramisù bij. En het is niet terecht dat dit de macaroni met ham en kaas onder de nagerechten wordt genoemd.
Erna herstelt nog van haar behandeling en was er niet; Jacques nam wat tiramisù voor haar mee. Later hoorde ik dat het wat was uitgelopen. De warmte, vermoedelijk.


31 december 2007
Speciaal voor Bert Fiering de beschrijving wat aangepast.


19 augustus 2016
Zou het alweer acht-en-een-half jaar geleden zijn dat ik dit voor het laatst maakte? Ik denk het niet. Maar vandaag wel, voor een groepje vrienden die mee-eten. Natuurlijk geen cacao gebruikt, maar met de keukenmachine vermalen 100% chocola.
En foto’s gemaakt, want die ontbraken.
Het berichtje van 1 september herlezend, de tiramisú was vanavond niet volkomen stijf, dus vermoedelijk ook niet lang genoeg gekoeld. Maak het dus op tijd.


OPMERKINGEN
1. Maak het op tijd. Lang, uuuren vantevoren om in de koelkast op te stijven.
2. Veel lekkerder dan cacaopoeder is pure chocolade gebruiken die in de keukenmachine is fijn gemaald.
3. Wij hebben wel de amarettokoekjes erdoor gedaan. Aan te bevelen.

Plaats een reactie