Tomaten met aubergines

1 pond lekkere tomaten, in vieren, zaad eruit; 2 aubergines, in kleine blokjes; 1 theel suiker; peper & zout; balsamicoazijn; oregano; olijfolie

30 september 2009

Tomaten met aubergines uit de oven - 1 brandywine.jpgSinds NRC de kookdames (Florine Boucher, Annèlene van Eijndhoven, Kim Maclean en Anne Scheepmaker) vanwege bezuinigingen de deur heeft gewezen, is het droevig gesteld met de kookrubriek van de krant. Marjoleine de Vos presenteert elke dag een recept. Ik geef het u maar te doen. Met alle respect voor haar prestatie, maar de kwaliteit lijdt er ontegenzeggelijk onder. Voorheen pikte ik regelmatig iets interessants op, nu nauwelijks en ik erger me vaak aan de eenvoud. Dat is geen koken, dat is bij elkaar mieteren. (Oké, echte koks kunnen goed flansen, maar u begrijpt wat ik bedoel.) 
Zoals vandaag.
Zo eenvoudig.
Nu hebben we nog 2 aubergines liggen en brandywine-tomaten, van een pond per stuk…… Die zijn goddelijk van smaak.

Omdat ik, geheel conform de tijdgeest, vandaag weinig tijd heb om te koken besluit ik dit recept maar eens over te nemen. (En misschien voldoe ik daarmee ditmaal aan de doelgroep die NRC voor ogen heeft.)

Bereiding
U kunt het op de website van NRC lezen, of dit hieronder volgen.

Tomaten met aubergines uit de oven.jpg

Verwarm de oven voor op 1750 C. Neem een ovenschaaltje. Leg de tomatenparten erin en bestrooi met een theelepel suiker, wat peper en zout – Hé, ik zie dat peper niet bij de ingrediënten staat, wel in de bereiding -, 1 eetlepel balsamicoazijn en 1 eetl olijfolie. Schep om en schuif in de oven. Een half uurtje, zegt Marjoleine. Onze rijpe brandywine kan met 15 minuten toe. 
Ondertussen de aubergines in een kom omscheppen met 1 eetlepel olijfolie, wat oregano, zout en een halve eetlepel balsamicoazijn. 
Doe de – na dat half uur of korter – bij de tomaten, schep door elkaar en schuif voor een half uur terug in de oven.

OPMERKINGEN
1)   Dit gerecht staat of valt met de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik goede balsamico. Niet goedkope prut van de Lidl of zo. Gebruik inderdaad smaakvolle tomaten.
2)   Persoonlijk lijkt mij de hoeveelheid tomaat klein, ten opzichte van de aubergines. Vooral als u van die gangbare, nogal forse donkerpaarse aubergines gebruikt. (Wij hebben 1 aubergine gebruikt en hadden nog het gevoel dat er wel meer tomaat bij mocht.)
3)   Volgens Marjoleine kan je het in een afkoelende oven laten staan en als je het later wilt opwarmen, wel na dat half uur eruit halen.
4)   En Marjoleine stelt voor het te eten met een 'verrukkelijke groente' en/of lamsgehaktballetjes en/of met yoghurt cq tzatziki.

Plaats een reactie