Tomatenquiche met mozzarella

bron: Simply Recipes, maar veel veranderd

Deeg voor hartige taart of bladerdeeg om de quichevorm mee te bekleden; 150 gr ui, gesnipperd; ca. 700 gr (netto) tomaten in brokjes, van snot en pitten ontdaan; zout; bosje peterselie, blad fijngehakt; 4 eieren; … gr mozzarella di bufala (alleen dat is de echte); handje smaakvolle geraspte kaas; wat tabasco of harissa of iets anders pittigs

Verwarm de oven voor op 200o C.
De tomaten heeft u geschoond en in grove brokken gesneden. Bestrooi dit met zout, even met de hand keren, en laat het in een vergiet uitlekken. Zo lang mogelijk.
Bak de quichebodem een kwartier voor. Maak met een mes kerven in de bodem, anders bubbelt alles op. Haal de vorm uit de oven en laat het afkoelen.


Spreid over de bodem de uisnippers.

Laat de tomaten uitlekken. Maar droog ze zo veel mogelijk, c.q. krijp ze uit. Neem een schone theedoek, doe in het midden de tomaten en knijp het geheel voorzichtig uit. Moet u zien hoeveel vocht er nog uitkomt. Kurkdroog gaat niet lukken. Doe het zo goed mogelijk. U moet ze tomaten niet tot puree knijpen.
Spreid de stukken tomaat over de ui. Spreid daarover de peterselie.
Snijd de mozzarella in plakken en dan in reepjes en verspreid dat weer over de taart.


Doe de vier eieren in een kom, doe er de kaas bij en wat tabasco of harissa. Niet te veel, het moet niet echt scherp worden. Meng het geheel goed en spreid het dan met een lepel over de quiche.

Schuif in de oven en bak pakweg een half uur tot drie kwartier. Zet de deur van de oven tegen het einde op een kier, opdat vocht kan verdampen.

Laat de quiche even wat afkoelen. Zo uit de oven kan het wat waterig zijn. Alles moet nog stollen. Maar dan…. in punten snijden en smikkelen maar.


9 augustus 2017
We hebben een overdaad aan tomaten. Voor deze quiche is Salt Spring Sunrise weer het haasje. Dat is wel een smaakvolle, middelgrote tomaat met hoge opbrengst en veel vruchtvlees.
Dus in het kader van het wegwerken van tomaat deze quiche gemaakt.

Leuk en zeer smaakvol.

Maar pas op, de tomaten die veelal bij super of groenteboer worden gekocht, zijn nog onrijp geplukt, worden wel rood, maar lang niet zo smaakvol als tomaten die aan de plant zijn gerijpt.


OPMERKINGEN
We zijn volledig afgedwaald van het recept dat op Simply Recipes staat. Daar werd basilicum in plaats van peterselie gebruikt. Maar onze basilicum is buiten verregend en staat nu weer in de kas te herstellen. In het oorspronkelijke recept worden geen eieren gebruikt, maar wel 120 ml mayonaise en veel meer geraspte kaas. Ik heb de mozzarella gespreid over de taart en later de geklutste ei erover gegoten. Ook goed.

Plaats een reactie