Niets is lekkerder dan een salade van smaakvolle, rijpe tomaten met echte mozzarella, dus van buffelmelk. Het heet salade caprese. En dat als lunch op het terras terwijl het zonnetje schijnt.
- 300-500 gr rijpe tomaten, in (niet te) dunne plakken
- 200-350 gr mozzarella di bufala campana, ook in dunne plakken.
- basilicumblaadjes
- olijfolie (extra vergine)
- balsamico azijn DOP
- handje pijnboompitten, in een droge koekenpan geroosterd
- peper uit de molen
-
Orden op een groot bord, of een aantal kleinere borden de plakken tomaat en mozzarella. Half-half over elkaar. Om en om zou mooi zijn, maar dat lukt waarschijnlijk niet.
-
Meng in een kom olijfolie met de balsamico, draai er een beetje peper door. En proef de dressing die je nu hebt gemaakt. Pas eventueel aan.
-
Leg blaadjes basilicum tussen of op de tomaten en mozzarella.
-
Besprenkel de schaal of borden met de dressing
-
Bestrooi daarna met wat pijnboompitten en serveer.
1 augustus 2024
We oogstten een paar dagen geleden al de eerste tomaten Rode Peer, nu een fikse hoeveelheid Tangella. We winnen de zaden, dus in deze salade liggen geen mooie, hele plakken. Maar de smaak is niet minder. Echt lekkere tomaten zijn de tomaten uit eigen teelt, die oogst je namelijk rijp. Winkeltomaten worden onrijp geoogst, worden wel rood maar niet lekkerder en ook niet gezonder. (Daarom zijn tomaten in Zuid-Europa zo veel lekkerder, elk restaurantje plukt ze uit eigen moestuin.)
Caprese betekent ‘van Capri’, het Italiaanse eiland in de baai van Napels.