Een wel heel bijzonder bij- of tussengerecht. De geroosterde aardperen karamelliseren en dat is bijzonder smakelijk bij de zalm, kappertjes en peterselie.
- 400 gr aardperen, goed schoon geschrobd.
- olijfolie
- 1 st citroen
- 100-150 gr gerookte zalm, met een mes in niet te kleine stukjes gesneden
- 10 gr peterselie, grof gehakt
- 2 theel kappertjes
- zwarte peper uit de molen
-
Snijd elke aardpeerknol in de lengte doormidden en leg ze in een braadslede. Giet er 3 eetlepels olijfolie, een beetje zout en zwarte peper over en schep ze om, zodat ze goed bedekt zijn.
-
Snijd de citroen doormidden, doe hem – zonder te persen! – bij de aardperen.
-
Rooster de aardperen (met citroen) gedurende 35 minuten op 200°C, tot de aardperen gaar – maar stevig – zijn als je er met een mes in prikt.
-
Doe de grof gehakte peterselieblaadjes in een kom met de kappertjes en wat gemalen peper.
-
Haal de geroosterde artisjokken uit de oven.
-
Meng iets van 3 eetlepels van het geroosterde citroensap met de kom met peterselie en kappertjes.
-
Meng nu alles, dus de geroosterde aardperen en stukjes zalm door elkaar.
-
Serveer.
In plaats van gerookte zalm kan ook gerookte makreel worden gebruikt.
In plaats van aardperen kan je ook aardappels gebruiken, maar die dan wel eerst schillen
26 december 2022
Gisteren had ik het willen maken, toen de halve familie tijdens de lunch er was. Maar het was me te veel van het goede. Dan maar Tweede Kerstdag. Niet als tussen of bijgerecht, gewoon een bord vol voor mrs. M en mij. En het is heel erg lekker. Punt.
We hebben “rode zalm” gebruikt, sockeye in het Engels. Duur, maar dan heb je ook wat. We eten eigenlijk nooit zalm omdat we geen vis uit de kwekerijen in de Noorse en Chileense fjorden believen. We kochten het al niet en nadat we dit boek hebben gelezen is het helemaal, compromisloos: wilde zalm of geen zalm.