Zuurkool-chocoladetaart

Chocolade-zuurkool taart
Gang: Dessert
Keuken: Amerikaans
Auteur: Geraldine Timms (ere wie ere toekomt)
Ingredienten
Taart
  • 200 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gr suiker
  • 3 st eieren
  • 1 st vanillestokje (alleen het merg)
  • 250 gr bloem
  • 1 theel baking soda (natrium bicarbonaat)
  • 1 theel bakpoeder
  • ½ theel zout
  • 50 gr cacaopoeder
  • 1 mok hete, sterke koffie (ca. 240 ml)
  • 150 gr zuurkool (gespoeld, uitgeknepen, fijngehakt)
Ganache
  • 240 ml slagroom
  • 2 eetl suiker
  • 2 eetl maissiroop of golden syrup of ….
  • 500 gr zeer pure chocolade (100%)
  • 4 eetl roomboter, in blokjes
  • snuf zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180° C

  2. Meng de bloem, zout, baking soda, bakpoeder in een kom. Zet even apart.

  3. Meng in een kom of maatbeker de hete koffie met de cacaopoeder tot een mooi geheel.

  4. Mix (dus met een mixer) de zachte boter met de suiker. Het moet licht en luchtig zijn. Meng een voor een de eieren erdoor. En uiteindelijk het merg van de vanille.

  5. Meng dan het mengsel van bloem, zout et cetera door dit beslag. Als dit een mooi geheel is, dan het koffiemengsel erdoorheen mengen. Dit wordt in eerste instantie dik, met de koffie erdoor weer een dunner beslag.

  6. Spatel de zuurkool erdoor.

  7. Verdeel het beslag over twee evengrote bakvormen en bak gedurende iets van een half uur – check met de naald, die moet er ongeveer droog uit komen.

  8. Laat de helften helemaal afkoelen op een rek.

  9. (Je kunt dus ook in dezelfde vorm twee keer bakken.)

Het maken van de ganache
  1. Zorg ervoor dat de chocola in niet al te grote brokken is. Smelt het au bain marie, niet te heet. Meng het met de room en suiker.

  2. Als dit een mooi gesmolten geheel is, vuur uit, meng de klonten boter erdoor en een snuf zout.

  3. Breng de ganache over in een kom en koel versneld af – ijswater of in de koelkast. Maar het moet niet hartstikke stijf worden, het moet smeerbaar blijven.

  4. Besmeer een taartlaag met de ganache. Leg de andere erop. Druk voorzichtig ietsje aan. Nu mag het nog verder afkoelen.

Opmerkingen
  • Gebruik een taartvorm van niet meer dan 25 cm diameter. Eventueel iets kleiner.
  • Wij hebben cacaopoeder van hoge kwaliteit gebruikt. Te overwegen is het recept van Gateau aux Chocolat te gebruiken en daar wat koffie door te mengen.
  • We hadden bijzonder veel 100% chocolade gebruikt voor de ganache, naar eigen smaak kan je er meer siroop of suiker door mengen.
  • De hoeveelheid zuurkool kan gerust worden verdubbeld.

24 december 2022
Via Atlas Obscura lazen we een bericht met de opmerkelijke titel “Who Decided to Put Sauerkraut in Chocolate Cake?” met de ondertitel “The infamous ‘Don’t Ask Cake’ is better than it sounds.” (De beruchte ‘Don’t Ask Cake’ is beter dan het klinkt.) Zuurkool in een chocoladetaart?
Met wat onderzoek hebben we het originele bericht in de krant kunnen vinden (lang leve de archieven op het Internet). Ene Geraldine Timms, die werkte op Waller High School in Chicago, zou in 1962 deze taart hebben bedacht om overschotten ingeblikte zuurkool te verwerken. Sandor Katz, de bekende eetschrijver en fermenteerder, had het opgeduikeld en in zijn boek Sandor Katz’s Fermentation Journeys (2021) opgenomen.

De dag voor Eerste Kerstdag 2022 gemaakt. Met hele pure chocola. De nacht in de koelkast.

25 december 2022
‘s Ochtends de taart uit de koelkast gehaald. De ganache is hard. Bij het snijden barst het een beetje aan de bovenkant. Misschien is een warm mes beter. Maar de smaak is uitstekend. Met een beetje slagroom erbij. Iedereen vond ‘m heerlijk. Maar we hebben wel een halve taart over.


Plaats een reactie

Waardering