Torta salata con quenelle di verdure

Hartige taart van groentequenelles

bron: La Cucina Italiana (herfst 2007)
600 gr aardappels; 400 gr snijbietblad, gewassen, uitgelekt en fijngesneden (evt. vervangen door spinazie); 400 gr courgettes, in kleine blokjes gesneden; 150 ml melk; 2 eieren; 2 tenen knoflook, ontveld en licht geplet; boter; olie; peper & zout; vers geraspte Parmezaanse kaas; nootmuskaat

Breng de aardappels aan de kook.
Verwarm de oven voor op 220o C.

Neem een koekenpan en roerbak de snijbiet in wat olie met de tenen knoflook. Als ze voldoende geslonken is, eruit scheppen en in een kom bewaren (knoflook eruit vissen). Doe hetzelfde met de courgettes. Als ze wat zachter zijn (niet te zacht) bij de snijbiet doen.
Schil de aardappels als ze in de schil zijn gekookt. Stamp de nog warme aardappels grof. Doe ze bij de snijbiet en courgettes. Roer de boel goed door elkaar en doe er twee eetlepels vers geraspte kaas door en wat geraspte nootmuskaat. En peper & zout.
 
Doe de eieren in een andere kom en meng die met de melk, wat peper & zout en een eetlepel geraspte kaas.
Vet een ruime quicheschaal in met de boter.
Maak van het snijbietmengsel een stuk of twaalf quenelles. Of meer. Maar pas de grootte aan op de schaal.
Leg de quenelles cirkelgewijs in de schaal. Giet het eimengsel erover en zet een half uur in de oven.
Serveer het gerecht lauwwarm.
 

20 juni 2008
In het voorjaar lees je geen herfst-nummer, zou je zeggen. Het exemplaar ligt op een stapel die al bijna een jaar moet worden weggeruimd. Voor dit recept maakt het niet uit of het late lente, zomer of vroege herfst is. Snijbiet en courgettes zijn er die hele periode. Wel speciaal hiervoor vandaag de eerste aardappelen uit de grond gehaald. Roseval is een vroege aardappel. Niet kruimig, integendeel, maar stampt niet minder en plakt uitstekend.

OPMERKINGEN
1)    Het met twee natte  eetlepels werken levert weliswaar mooie quenelles, maar veel te veel voor de schaal. Uiteindelijk werd het natte handen-werk om ze wat groter te krijgen.
2)    Dien het (inderdaad) niet te heet op, want de aardappel en kaas moeten weer wat binding bieden. Heet is weliswaar lekker, maar de quenelles zakken wat in.
3)    Het tijdschrift adviseert dit als lunchgerecht met een frisse salade. Of bij een buffet. Welnu, als avondmaaltijd voor drie a vier personen voldoet het ook uitstekend.
4)    Als je er, volgens mij, geen quenelles van maakt, maar de boel met het eimengsel mengt, krijg je een groentequiche. Maar dit oogt wel fraai.

Plaats een reactie