Tortilla

bron: divers
4-5 eieren; 3-5 vastkokende aardappelen (roseval o.i.d.), in plakjes van ½ cm; 4 eetl. olijfolie; 1 ui, in dunne reepjes; peper & zout; peterselie, knoflook; paprikapoeder (voorkeur: gerookte paprikapoeder);evt. scheutje melk; optioneel: 100 gram chorizo, in dunne reepjes en/of ½ rode paprika van zaad en zaadlijsten ontdaan en in dunne reepjes

In Italië heet het frittata, in Spanje tortilla. En dan is het de kunst om een beetje bij het land in de buurt te blijven. Dit is Spaans.
Let op: dit is een tortilla. Uiteindelijk kunt u er zelf iets van maken.

Foto uit het boek Culinaria España. Rechts ziet u veel varianten: met spinazie, ansjovis, olijven, enzovoorts. 

Detailfoto. Het maken van de basis-tortilla van aardappels en ei.

Aardappelschijfjes kunnen even worden voorgekookt (plm. 10 minuten), afgieten en af laten koelen. Indien paprika gebruikt wordt: fruit deze tevoren een tijdje, tot de reepjes zachter zijn. Bak op een gegeven moment de uiringen en knoflook mee. Bak de aardappel even mee, net als de worst (indien van toepassing). 
Af laten koelen. 
Klop het ei los met evt. wat melk. Roer de kruiden en peper & zout erdoor. Roer de aardappel etc. erdoor. 
Verhit een ruime koekenpan, doe de olie erin en giet het mengsel in de pan. Langzaam, op laag vuur bakken. Halverwege (…) omkeren. U kunt ook de pan in de oven met bovengrill zetten.

OPMERKINGEN
1.    Als je helemaal los gaat, dan kan er ook wel wat dun gesneden prei in. Of bieslook.
2.    Aardappel kan ook in heel kleine blokjes. Als u de tortilla in punten snijdt voor gasten, blijft het makkelijker heel.

Plaats een reactie