In het Italiaans klinkt het nog lekkerder, een uiterst smakelijk groentegerecht van gesmoorde venkel, verse kievitsbonen, wat ui, knoflook en salie. En tomaat!
- olijfolie
- 1 fikse venkelknol, fijngesneden/-gehakt
- 1 st middelgrote ui, fijngesneden/-gehakt
- 4 tenen knoflook, geperst (kwartier voor het in de pan gaat)
- 1 st rode of Spaanse peper, fijngehakt/-gesneden
- 400 gr tomaten, gehakt (vers of uit blik)
- 400-500 gr kievitsbonen, gekookt, uitgelekt
- 30 st salieblaadjes
- Parmezaanse kaas, geraspt
- zout
-
Als je gedroogde bonen gebruikt, een nacht weken en de volgende dag ca. een uur à anderhalf koken, tot ze beetgaar zijn. Vers gedopte bonen koken een kwartier. Afgieten.
-
Fijngesneden knolvenkel deden wij door het over de mandoline te halen en dan nog eens overdwars fijnsnijden, idem voor de ui.
-
Neem een stuk of tien salieblaadjes en hak die fijn – wij trekken een eventuele dikke nerf er eerst uit.
-
Neem een stevige (gietijzeren) pan, een kasserol. Een scheut olie erin en kieper de ui, venkel, knoflook, gehakte salie en rode peper erin. En een beetje zout.
-
Schep goed om, stoof, met het deksel erop, een kwartiertje tot de groenten zacht(er) zijn. Af en toe tussendoor omscheppen.
-
Ondertussen een laag olie in een steelpannetje verhitten. Leg wat keukenpapier klaar.
-
Frituur een voor een, twee voor twee, de rest van de salieblaadjes. Als het blad gaat krullen eruit halen en op het papier laten drogen/uitlekken.
-
Doe de bonen en tomaat in de pan met de groenten. Schep goed door en laat nog even smoren.
-
Klaar. Schep op borden, verkruimel de gefrituurde salieblaadjes en strooi die erover. Strooi ook wat kaas erover en serveer.
De verse rode peper kan ook door pepervlokken worden vervangen.
De hoeveelheid bonen is een beetje arbitrair. Wat meer of minder, ga van je gevoel uit.
Het originele recept gooit er een blik of twee witte bonen bij. Dat stuit de ware moestuinier tegen de borst: de lekkerste bonen zijn kievitsbonen en de verse zijn helemaal lekker.
26 september 2021
Een ontzettend lekker gerecht, al zeggen we het zelf. Verrassend ook, wie bedenkt nu venkel bij kievitsbonen?
We telen knolvenkel, maar of het lukt is weersafhankelijk. Deze is gekocht. De bonen vers geplukt d.w.z. ze worden rood-wit gevlamd en de peul is nog zacht. Salie staat in overvloed in de tuin. En knoflook hebben we voldoende. Ui was mislukt dit jaar door het kloterige voorjaar. vbv