Nitraat in spinazie maakt sterk. Niet ijzer.

Spinazie maakt wel sterk. En het is niet het ijzer van het blikje dat Popeye's spierbundels oppompt, maar nitraat. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

Spinazie op een rij.jpg

Veel bladgroenten en vooral bieten en spinazie bevatten nitraat. Dat is op zich goed. Doch als je spinazie laat afkoelen wordt er nitriet gevormd en dat is niet gezond.

Eindelijk opgelost: Waarom spinazie ons sterk maakt.

Solved at last – why spinach makes us strong, zo luidt de titel van het persbericht van het Karolinska Institutet (Stockholm Zweden). Onderzoekers hebben het drinkwater van muizen verrijkt met nitraat. Een week lang. Ze hebben daarna de spierfunctie vergeleken met die van muizen die geen (extra) nitraat binnen kregen.
De muizen die nitraat hadden ingenomen hadden veel sterkere spieren. Het gaat dan om een hoeveelheid, in een maat voor de mens van 200 à 300 gram verse spinazie per dag. Of twee à drie bieten.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Gray1241.png

Het grootste verschil werd geconstateerd in de zogenaamde extensor  digitorum longusspier, de "tenenspier" die de tenen doet krommen en strekken [middenin de voet, op dit plaatje]. En in de flexor digitorum brevis, die aan de onderzijde van de voet zit.

De muizen die nitraat tot zich hadden genomen bleken een hogere concentratie van twee eiwitten (proteïnen) te hebben, CASQ1 en DHPR. Die worden gebruikt voor het opslaan van calcium, dat op haar beurt weer nodig is voor het samentrekken en loslaten van spieren. Het zijn (dus) met name de zgn. witte spiervezels die krachtiger worden: zij zijn er voor de grote krachttoeren. De zgn. rode spiervezels worden voor de alledaagse inspanning en uithoudingsvermogen.

Current Issue Cover"Vanuit het oogpunt van voeding is onze studie interessant, omdat de hoeveelheid nitraat die de spierkracht van de muizen vergrootte relatief laag was", zegt dr. Andres Hernández, onderzoeker bij de afdeling Fysiologie en Farmacologie. "Vertaald naar de mens betekent dit dat we door gewoon een meer vegetarisch dieet al sterkerkunnen worden. Er zijn momenteel geen voedingsupplementen met nitraat."

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Physiology

De pers maakt er een zootje van

Een bericht op NU.nl laat zien dat de mededeling van het instituut flink wordt gemutileerd. Bij NU spreken ze – voor mensen – over 200 à 250 gram nitraat per dag. De onderzoekers hebben het over grammen groenten. Hetzelfde geldt voor Gezondheidsnet (waar NU het integraal van heeft overgenomen). En HealthyLives.nl. Maar MedicalXpress heeft het wel juist en dat was de bron van Gezondheidsnet. We zullen zien wat er uiteindelijk van de juistheid van het bericht overblijft als het talloze malen is overgeschreven.

Plaats een reactie