Witlof tarte tatin

Bron: tja, uit de keuken van MergenMetz maar variatie op een thema
500 gr witlof (schoon ca. 300 gr); 1 zoete appel; 75 gr smaakvolle kaas (zie opmerkingen); bladerdeeg of hartig taartdeeg; klontje boter

Er gaat niets boven eigen witlof!

witlof tarte tatin - witlof - geoogst.jpg

 

witlof tarte tatin - witlof - schoon.jpg

 

witlof tarte tatin - witlof - voor de varkens.jpg

Zo uit de grond

 

Schoon gemaakt

 

Voor de varks

Verhit de oven op 200-220o Celsius.

Neem een lage taartvorm van pakweg 25 cm in doorsnee. Leg op de bodem een stuk (rond geknipt) bakpapier.

 

Witlof tarte tatin 1.jpg

Maak de witlof schoon en snijdt de bladeren in lange repen. Verwarm in een koekenpan een klontje roomboter en bak de bladeren even op matig vuur. Een minuut of wat en regelmatig omscheppen. Beter te kort dan te lang.

Vuur uit. Schep over in de taartvorm en spreid gelijkmatig over de bodem (het bakpapier)

 

Snijd de kaas in kleine blokjes. Schil de appel en snijd ze ook in kleine blokjes. Meng ze losjes en strooi dat over de witlof.

Druk het geheel wat aan.

 

Leg de bladerdeeg (of uitgerold taartdeeg) erover en stop wat aan de randen in. Zet pakweg 20 minuten in de oven, tot het deeg er mooi bruin uitziet.

 

Uit de oven snel omkieperen en het bakpapier er van af trekken. Ietsje laten koelen. Serveer.

 

6 april 2013

Mrs. M is met Gabi naar Den Bosch. De hele dag. Ik was om 05:30 al in touw en eigenlijk had ik geen zin een hele maaltijd te maken. Geen zin = te moe. Maar ja, witlof is er nu in overvloed. Bij zachte winters vanaf eind februari, nu midden maart, denk ik. Dus dit taartje gemaakt. We hadden nog wat bladerdeeg over.

 

Deze tarte tatin is verrukkelijk. Eigenlijk smaakte het naar meer. Maar het was op.

 

Witlof tarte tatin 2.jpg

Witlof tarte tatin 3.jpg

Witlof tarte tatin 4.jpg

OPMERKINGEN

1. Eigenlijk is dit een hapje vooraf. Maar kan ook door twee personen worden genuttigd. Met een goed glas witte wijn 🙂

2. De kaas mag best wel een stevige smaak hebben. Een blauwschimmel kan. Of een mooie ouwe: Olde Remeker. Wij namen Morbier Ermitage – ook rauwmelks -, simpelweg omdat we nog een stuk in de koelkast hadden.

3. Wij hebben een klein beetje oersuiker gebruikt en door de witlof in de pan geschept. Eigenlijk plots teruggetrokken in het besef dat de zoete appel er ook nog door ging.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.