Wittebonensoep met Hollandse garnalen

Uit de keuken van MergenMetz
(voor veel soep): 1 kg gedroogde grote witte bonen; 2 ltr groentebouillon (zie opmerkingen); 1 prei, in stukken; scheut room; 1 kg Hollandse garnalen TX65

Texelse garnalen Erik Kalf

Op 3 januari 2013 hadden we een soortement nieuwjaarsborrel en onze vrienden een maal bestaande uit allerlei hapjes beloofd. Normaliter kunnen we twaalf, soms veertien, man aan onze tafel kwijt, nu hadden zich tweeëntwintig gemeld. Ook leuk. Staan, drinken, eten, praten. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Deze soep was als klein hapje in (dus) een klein kopje geserveerd. En uitmuntend van smaak.

Het idee voor deze soep komt omdat we een keer bij Groenland in Driebergen hebben gegeten. Ik meen dat ik een soep met deze naam op de kaart zag staan. Maar ik kan mij vergissen. Wij vonden Groenland geen bijzonder restaurant. Ze zeggen duurzaam en milieubewust te zijn, maar ja, wie is dat niet anno 2013? De bediening had een fantastische productkennis. De kazen komen uit de streek. Ja, ja. Twee. En uit Friesland (Blue de Wolvega). En Reypenaar die, na even over goede oude kaas te praten, ja-nee-dan toch Olde Remeker zou zijn ("Ja, de familie Remeker was twee weken geleden nog in ons restaurant.")  – dus niet, 't was wel Reypenaar. Van die dingen. Dan houden we onze mond. De man die ons met deze onzin met een kluit in het riet wilde sturen, was nota bene de eigenaar Niels Oosthoek (zien we achteraf). Ach, misschien was het zijn dag niet. Kabeljauw op zuurkool leek mij lekker. Wordt met echte friet geserveerd. Maar de zuurkool bleek zuurkoolstamppot te zijn met nogal veel aardappel. Dat was met de friet een, voorzichtig gesteld, wonderlijke combinatie.
Enfin, het moet gezegd: we waren gewaarschuwd. We hadden onze Slow Food-vrienden van convivium Utrecht gebeld of ze een goed restaurant in Driebergen kenden – nee, nou ja, misschien Groenland hoewel het wel kon verkeren, luidde de waarschuwing. Ze hadden gelijk.
Maar, het moet gezegd – de prijs-prestatie bij Groenland was uitstekend.
Terug naar de soep.

Bereiding

Simpel. Week de droge bonen een twaalftal uren (nacht) in koud water. Verschoon het water desgewenst een paar maal, dat kan flatulentieverminderen.
Kook ze in pakweg een uur of twee, drie gaar – het duurt altijd langer dan je denkt. Afgieten en kook ze verder in de bouillon en met de prei in grove stukken. Als dit goed gaar is alles pureren. Naar smak een scheut room erbij. En desgewenst nog met extra bouillon verdunnen.
Kieper er de garnalen in. En kook niet te lang door!

OPMERKINGEN
1.   Eerlijk gezegd weet ik niet exact meer hoeveel groentenbouillon we erin hebben gedaan. Die twee liter lijkt wel een mooi uitgangspunt.
2.   Gezien alle kokerij die dag hadden we de soep met garnalen wel per ongeluk te lang doorgekookt. Het was nog steeds uitstekend, maar de garnalen waren veelal enigermate gedesintegreerd.
3.   TX65 garnalen: dagvers, in Nederland, gepeld. Is via Jan van As bij Hanos te koop en ook elders. De prijs is overigens soms lager dan van de reguliere Hollandse garnalen – TX65 (of Jan van As) hanteert dagprijzen.

Plaats een reactie